Vianočné trhy skúmala hygiena, našla stafylokoky i jedlo na zemi

TA3 SITA
20.12.2019 14:39

Hygienici skontrolovali tento rok na vianočných trhoch po celom Slovensku 440 stánkov, nedostatky odhalili v 35 z nich.

Vianočné trhy skúmala hygiena, našla stafylokoky i jedlo na zemi
TASR/Pavol Zachar (ilustračné foto)

Bez vody a so starými potravinami

Najviac zariadení so zistenými nedostatkami bolo počas tohtoročnej mimoriadnej celoslovenskej kontroly v Bratislavskom kraji. Hygienici zistili nedostatky v desiatich zariadeniach zo skontrolovaných 63, čo predstavuje 15,9 percenta. V Prešovskom a Žilinskom kraji zistili hygienici pochybenia zhodne len v jednom zariadení z približne 70 skontrolovaných, čo predstavuje 1,5 percenta. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Medzi najčastejšie nedostatky v prevádzkach patrili: potraviny neznámeho pôvodu, pokrmy bez nadobúdacích dokladov, nedodržanie chladiaceho reťazca, skladovanie potravín priamo na podlahe, suroviny po dátume spotreby, zamestnanci bez vhodného odevu či nezabezpečená tečúca studená a teplá pitná voda.

Päť zamestnancov prevádzok sa nevedelo preukázať dokladom o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti a v troch prípadoch nepredložili povolenie k uvedeniu priestorov do prevádzky. Pracovníci regionálneho úradu verejného zdravotníctva uložili za zistené nedostatky 32 pokút v celkovej sume 3191 eur. Zároveň začali tri správne konania vo veci uloženia pokuty.

Cigánska, jaternice, špízy i podplamenníky

Z odobratých a mikrobiologicky vyšetrených 83 vzoriek nevyhoveli štyri. Išlo o slaninový podplamenník na vianočných trhoch v Nitre a kurací špíz na vianočných trhoch v Košiciach, ktoré nevyhoveli pre prekročenie počtu koliformných baktérií. V dvoch pokrmoch rýchleho občerstvenia na vianočných trhoch v Nových Zámkoch, a to v pečenej jaternici a bravčovej cigánskej, bol prekročený povolený limit koagulázopozitívnych stafylokokov.

„Počas mimoriadnej kontroly vianočných trhov regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR zistili menej závažné hygienické nedostatky. Vyhovujúca úroveň hygieny a rovnako aj technické zabezpečenie je výsledkom nielen každoročne sa opakujúcich kontrol s cieľom chrániť ľudí pred alimentárnymi nákazami, ale aj spolupráce s organizátormi vianočných trhov,“ uviedol hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas. Pripomenul tiež, že aj keď mimoriadna kontrola vianočných trhov skončila, v bežných kontrolách budú naďalej pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok