Desaťtisíce pokladní nie sú napojené na eKasu, čas sa kráti

TA3 TASR
20.12.2019 13:57

Kladivo na daňových podvodníkov ide do finále. Reč je o takzvanej eKase. Od budúceho roka ju musia mať všetci podnikatelia, ktorí evidujú tržby. Podľa finančnej správy však ešte ostáva približne 30 tisíc pokladníc, ktoré nie sú napojené na finančnú správu. Ak to podnikatelia nestihnú urobiť do konca roka, hrozia im vysoké pokuty.

Podnikatelia hromadne pripájajú registračné pokladnice do systému eKasa, počet aktívnych elektronických registračných pokladníc narástol na takmer 86 % z ich celkového množstva. Denne prijme Finančná správa už viac ako sedem miliónov pokladničných dokladov, uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva Ivana Skokanová. "Systém eKasa je teda plne funkčný. Online registračné pokladnice vydávajú 98 % dokladov, zvyšné dve percentá dokladov vydávajú virtuálne registračné pokladnice," uviedla Skokanová. FS aktuálne eviduje tržby v systéme eKasa u 174.459 pokladníc. Od spustenia systému v apríli 2019 prijala finančná správa doteraz viac ako 640 miliónov pokladničných dokladov.

FS upozornila, že všetky pokladničné doklady vydané v systéme eKasa je možné overiť prostredníctvom aplikácie Over doklad. K piatku evidovala FS 20.850 stiahnutí tejto aplikácie a doteraz bolo prostredníctvo nej overených 265.159 pokladničných dokladov.

Na pripojenie sa k systému nezostáva nepripojeným podnikateľom veľa času. FS plánuje od začiatku budúceho roka intenzívne kontroly na používanie eKasy. Pokuty, ktoré podnikatelia môžu dostať za porušenie platnej legislatívy, sa pohybujú od 330 eur až po 20.000 eur alebo odobratie živnostenského oprávnenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok