Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bežecká obuv Salomon sa dá recyklovať pre výrobu lyžiarskych topánok

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zošúchané či poškodené bežecké topánky končia svoju púť v odpadových kontajneroch, no spoločnosť Salomon má však s vyradenou bežeckou obuvou oveľa lepšie plány. Jej najnovší koncept bežeckej obuvi je navrhnutý pre maximálnu mieru recyklácie, takže môže dostať nový život v podobe lyžiarskych topánok.

Kombinácia materiálov, ktoré tvoria bežnú bežeckú obuv, ako sú polyestery, kaučuky, lepidlá a švy, znemožňuje recykláciu obuvi v celom rozsahu. Spoločnosť Salomon preto prichádza s riešením, vďaka ktorému je schopná vyrobiť recyklovateľnú bežeckú obuv. Tá je totiž vytvorená pomocou 100% termoplastického polyuretánu (TPU).

Tento materiál bol v koncepte použitý na výrobu spodnej aj hornej vrstvy bežeckej topánky, čo umožnilo, že sa dá celá hmota rozdrviť na malé kúsky. Tieto drobné granule starého TPU sa potom zmiešajú s novými granulátmi a celá zmes putuje do vstrekovacieho lisu, aby sa vyrobila plastová škrupina lyžiarskej topánky Salomon.

Koncept recyklovateľnej bežeckej obuvi Salomon.

Spoločnosť pritom tvrdí, že použitý materiál neobmedzuje výkonnostnú stránku bežeckej obuvi. Vývojári totiž použili pre hornú vrstvu extrémne ľahký a priedušný druh TPU, zatiaľ čo spodná vrstva bežeckej obuvi je vysoko pružná a pohodlná aj pre beh na dlhé vzdialenosti.

Koncept recyklovateľnej bežeckej obuvi Salomon sa uchádza o ocenenie za inováciu, ktoré sa bude udeľovať na januárovej výstave Outdoor Retail v Denveri v americkom štáte Colorado. Spoločnosť Salomon pritom dúfa, že svoju recyklovateľnú bežeckú obuv bude môcť ponúknuť spotrebiteľom už v priebehu roka 2021.

Koncept recyklovateľnej bežeckej obuvi Salomon.