Nastane magický slnovrat a najkratší deň roka. Karta sa obracia

TA3 TASR
21.12.2019 20:06

Zimný slnovrat patril v minulosti k najväčším sviatkom v roku a spájal sa s rituálmi, ktoré mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, odvrátiť nešťastie a choroby od rodiny. Dôležitý je z iných dôvodov - znamená, že karta sa obracia a slnko začína opäť naberať na sile. Na Slovensku nastane v nedeľu nadránom, 19 minút po piatej.

Nastane magický slnovrat a najkratší deň roka. Karta sa obracia
TASR/AP ilustračné

Dni sa opäť začnú predlžovať

Zimný slnovrat je astronomický termín pre okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od svetového rovníka smerom na juh. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Kozorožca, Slnko dosahuje na pravé poludnie na južnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom a začína sa symbolicky vracať späť k obratníku Raka.

Slnovrat je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. V čase zimného slnovratu začína na severnej pologuli zima, na južnej pologuli leto. Práve v tomto období sa planéta Zem na ročnej púti priblíži k Slnku najviac a v tejto polohe zostane približne dva týždne.

Deň zimného slnovratu je na severnej pologuli najkratším dňom v roku (čím severnejšie, tým kratší čas slnečného svitu), na južnej pologuli zas najdlhším dňom (čím južnejšie, tým dlhší čas slnečného svitu). V týchto dňoch vládne na severnej pologuli zima. Deň zimného slnovratu je pre túto časť planéty predzvesťou, že sila Slnka sa opäť začína navracať a dni sa začnú predlžovať.

Ľúbostné čary aj uzmierovanie rozhádaných

Kresťanský svet si v období zimného slnovratu pripomína narodenie Ježiša Krista. Deň zimného slnovratu patril v minulosti k najväčším sviatkom v roku a spájal sa s rituálmi, ktoré mali človeku zabezpečiť zdravie, silu, odvrátiť nešťastie a choroby od rodiny. Ľudia si na začiatku zimy vysväcovali príbytky a hospodárske budovy, uctievali si zvieratá, privolávali hojnú úrodu a vyháňali z domov zlých duchov.

Dievčatá sa venovali ľúbostným čarám, ktoré im mali zabezpečiť dobrý vydaj. K zvykom patrilo uzmierovanie rozhádaných susedov. Nový rok sa nemal začínať hádkami a zlobou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok