Premiérový triumf majsterky sveta. Športovcom roka je Vlhová

TA3 SITA TASR
19.12.2019 23:16

V tradičnej novinárskej ankete Športovec roka 2019 na Slovensku zvíťazili medzi jednotlivcami alpská lyžiarka Petra Vlhová a v kategórii družstiev hliadka vodných slalomárov 3x C1 mužov Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš.

Nasleduje Kuzminová a Sagan

Výsledky tradičnej ankety Klubu športových redaktorov Slovenského syndikátu novinárov (KŠR SSN) vyhlásili vo štvrtok počas slávnosti v činohernej sále novej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave. V ankete, ktorá v bývalom Československu písala svoju tradíciu už od roku 1959 a v rámci samostatnej Slovenskej republiky od roku 1993, premiérovo triumfovala majsterka sveta v obrovskom slalome.

Na galavečere sa nezúčastnila, keďže je v dejisku nasledujúceho podujatia Svetového pohára vo francúzskom Val d'Isere, zastupoval ju otec a finančný manažér tímu Igor Vlha. "Je to pre nás veľká pocta za to, čo sme dosiahli. Konzultovali sme to s Petrou, aj so synom a manželkou Zuzkou, je to pekné. Myslím si, že sme dosiahli strašne veľa, nepočítal som, že budeme na prvom mieste, predsa, sú tu Peter Sagan a Anastasia Kuzminová. Peťa urobila kus roboty a dosiahla pekné výsledky," uviedol.

Za zjazdárskou hviezdou globálneho rozmeru skončili víťazi z predchádzajúcich dvoch rokov a trojnásobní najúspešnejší v ankete – biatlonistka Anastasia Kuzminová a cyklista Peter Sagan. "Určite je to poslednýkrát, keďže moja kariéra sa skončila. Je to pocit, že všetko v živote sa raz začína a má svoj čas, keď sa to skončí. Ako športovkyni mi to bude ľúto, ale možno raz prídem znova a budem odovzdávať cenu ďalším úspešným športovcom. Peťka si to zaslúži, na jej výkony som ja nemala. Rovnako ako ona aj ja som mala viac disciplín na majstrovstvách sveta, ale nebolo to súťaženie na diaľku, v mojom prípade to bol boj samej so sebou. Bolo to moje maximum a pre mňa zlatá bodka v mojej športovej kariére," povedala Kuzminová.

Štvrté miesto obsadil atlét Ján Volko, úradujúci halový majster Európy v behu na 60 metrov: "Naozaj si to veľmi vážim, byť medzi desiatimi najlepšími športovcami na Slovensku je veľká česť. Som rád nielen za seba, ale za celý môj tím a všetkých ľudí, ktorí mi k tomu prispeli, podporujú ma a fandia mi. Myslím si, že je to ocenenie aj pre nich."

Hviezdili aj vodní slalomári

V kategórii kolektívov najviac hlasov dostala hliadka vodných slalomárov 3xC1 mužov (Michal Martikán, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš), ktorá si deviatykrát za sebou vybojovala na majstrovstvách sveta v Seu d'Urgell titul. Druhé miesto obsadila hokejbalová reprezentácia Slovenska, tretí skončil štvorkajak rýchlostných kanoistov na olympijskej trati 500 m. "Je to zadosťučinenie. Trvalo nám desať rokov, kým sme získali ocenenie pre najlepší kolektív roka na Slovensku. Milo ma to prekvapilo a potešilo. Som rád, že to široká športový verejnosť začala vnímať. Naše úspechy sú unikátne," zdôraznil Slafkovský.

Prvých 10 jednotlivcov:

1. Petra Vlhová, zjazdové lyžovanie 883 (71-16-2) 91x
2. Anastasia Kuzminová, biatlon 790 (13-58-10) 90x
3. Peter Sagan, cestná cyklistika 682 (5-9-50) 90x
4. Ján Volko, atletika 460 (1-6-9) 81x
5. Zdeno Chára, ľadový hokej 439 (0-0-10) 83x
6. Filip Polášek, tenis 333 (0-1-1) 79x
7. Paulína Fialková, biatlon 263 (0-0-3) 56x
8. Danka Barteková, športová streľba 262 (0-0-3) 61x
9. Matej Beňuš, vodný slalom 258 (0-0-0) 67x
10. Milan Škriniar, futbal 109 (0-0-1) 33x

20191219-sportovecroka3670708_ac1100ae-f482-547b.jpg

V tohtoročnej ankete hlasovalo 91 členov KŠR SSN, čo je druhý najnižší počet odovzdaných lístkov v histórii. Hlasy dostalo 38 jednotlivcov a 12 športových kolektívov. Za Športovú legendu na slávnosti vyhlásili niekdajšieho úspešného atléta, bežca na 800 a 1500 m Jozefa Plachého. "Som rád, že som sa toho dočkal v sedemdesiatke. Budem medzi slovenskými športovcami, ktorí boli úspešní na olympijských hrách či majstrovstvách sveta. Mal som dlhú osemnásťročnú kariéru, bol som na štyroch OH, trinástich majstrovstvách Európy, získal som päť medailí. Mal som dvoch výborných trénerov a trinásť rokov som bol vo svetovej špičke v kráľovských disciplínach atletiky," uviedol Plachý na margo svojich úspechov.

Vlhová ako piata žena v ére samostatnosti

Vlhová sa stala po Martine Moravcovej, Elene Kaliskej, Anastasii Kuzminovej a Zuzane Rehák-Štefečekovej piatou ženou, ktorá triumfovala v tradičnej novinárskej ankete v ére samostatnosti. Pred dvoma rokmi bola členkou najúspešnejšieho slovenského kolektívu roka. Rekordérkou v 27-ročnej histórii slovenskej ankety zostáva naďalej plavkyňa Martina Moravcová (šesť prvenstiev). O dve víťazstvá menej má vodný slalomár Michal Martikán. Z minulých víťazov dostala tento rok hlasy okrem Kuzminovej a Sagana aj Rehák-Štefečeková. Meno Petry Vlhovej nechýbalo na ani jednom hlasovacom lístku, pričom 71-krát bola prvá, šestnásťkrát druhá, dvakrát tretia, raz štvrtá i piata. Mená Kuzminovej a Sagana chýbali len na jednom lístku.

Najväčší boj v desiatke bol o 7. miesto, do posledného momentu hlasovania sa oň uchádzali biatlonistka Paulína Fialková, strelkyňa Danka Barteková a vodný slalomár Matej Beňuš. Napokon Fialková predstihla o jeden bod Bartekovú a o päť Beňuša. Až záverečný deň hlasovania rozhodol o zložení kompletnej desiatky, deväť mien bolo istých takmer už od začiatku, ale na 10. priečke priebežného poradia sa striedali Henrieta Farkašová s Milanom Škriniarom. Napokon z ich súboja vyšiel úspešnejšie futbalista Interu Miláno a premiérovo sa dostal do top10 ankety. Najúspešnejšiu slovenskú paralympioničku zdolal o desať bodov.

Medzi desiatkou je aj nováčik Polášek

Okrem Škriniara je nováčik medzi desiatkou laureátov tenista Filip Polášek: "Nie jednou nohou, ale celým telom som bol v športovom dôchodku. Ani minútu som neuvažoval, že by som sa vrátil. To, že teraz môžem byť v top desiatke Športovca roka, je niečo neuveriteľné. Je ťažko predstaviteľné, že deblista v tenise by sa mohol dostať do top10. Nikdy som o tom nesníval, o to viac si to človek váži a užíva."

Stálicou ankety je Peter Sagan, ktorý sa v top10 objavil prvýkrát v roku 2011 a odvtedy nechýbal ani raz a s výnimkou 2014 bol vždy na pódiu. Sedemkrát sa medzi desiatku najúspešnejších športovcov a športovkýň na Slovensku dostala Anastasia Kuzminová, šesťkrát Zdeno Chára. Petra Vlhová je v top10 po štvrtý raz, Matej Beňuš tretíkrát. Po dvoch druhých a piatich tretích miestach vystúpila na vrchol vodnoslalomárska hliadka 3xC1. Hokejbalisti sa do elitnej trojky kolektívov dostali premiérovo. Štvorkajaky na 500 i 1000 m v rôznom zložení sú už stálice ankety, veď jej laureátmi boli doteraz desaťkrát. Divácku cenu v kategórii olympijský šport získala Vlhová, v neolympijských športoch bojovník MMA Attila Végh.

Prvých 10 kolektívov:

1. hliadka mužov 3x C1 vo vodnom slalome (Michal Martikán, Alexander Slafkovský, Matej Beňuš) 159 (33-25-10) 68x
2. hokejbalisti SR 109 (21-19-8), 48x
3. štvorkajak SR na 500 m (Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek) 96 (19-15-9), 43x
4. futbalisti ŠK Slovan Bratislava 65 (6-13-21), 40x
5. volejbalistky SR 38 (4-5-16), 25x
6. biatlonová štafeta žien SR (Ivona Fialková, Terézia Poliaková, Anastasia Kuzminová, Paulína Fialková) 28 (4-3-10) 17x
7. družstvo strelkýň v skeete (Danka Barteková, Lucia Kopčanová, Veronika Sýkorová) 19 (2-2-9), 13x
8. štvorkajak SR na 1000 m (Denis Myšák, Ákos Gacsal, Juraj Tarr, Gábor Jakubík) 18 (1-5-5), 11x
9. družstvo parastrelcov (Veronika Vadovičová, Radoslav Malenovský) 7 (0-2-3), 5x
10. parahokejisti SR 3 (1-0-0), 1x

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok