Európska komisia nám zrušila infekčnú oblasť pre africký mor

TA3 TASR SITA
19.12.2019 14:13

Európska komisia zrušila pre Slovensko stanovenú infekčnú oblasť afrického moru ošípaných. Vďaka zvoleným opatreniam sa podľa rezortu pôdohospodárstva podarilo situáciu s nákazou AMO na Slovensku mimoriadne rýchlo zastabilizovať. Nákaza však naďalej pretrváva u diviačej zveri.

Pomohli aj nekompromisné riešenia

O ďalšom vývoji nákazy na Slovensku bude podľa ministerstva pôdohospodárstva rozhodovať zodpovedný prístup chovateľov, poľovníkov a ostatných zainteresovaných strán. „Vďaka úsiliu, správnym opatreniam, zintenzívnenej komunikácií a nekompromisným riešeniam v dotknutých chovoch ošípaných, sa nám podarilo africký mor ošípaných na území Slovenskej republiky mimoriadne rýchlo zastabilizovať. Neznamená to však, že sa zajtra nemôže táto nákaza objaviť inde. Osud vývoja tejto nákazy je teraz v rukách všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s ošípanými, diviačou zverou, krmovinami a produktami z bravčového a diviačieho mäsa. Rozhodovať bude zodpovedný prístup všetkých zainteresovaných strán pri prevencii prenosu tejto vysoko infekčnej nákazy,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Európska komisia na základe preukázania zvládnutia situácie a utlmenia nákazy v chovoch domácich ošípaných, zrušila prísne obmedzenia a zmenila stanovenú infekčnú oblasť pre Slovenskú republiku. Podľa ministerstva to znamená úpravu možnosti premiestňovania ošípaných z komerčných registrovaných chovov, označovanie mäsa jatočných ošípaných pochádzajúcich z týchto oblastí oválnou značkou platnou pre celé územie EÚ a uľahčenie obchodovania s bravčovým mäsom a ošípanými.

Výskyt pretrváva u diviačej zveri

Africký mor ošípaných, v relatívne krátkom čase, nekontrolovane zasiahol veľkú časť územia Európy. Na území Slovenskej republiky je nákaza AMO naďalej lokalizovaná len v dvoch okresoch, a to Trebišov a Michalovce. Posledný prípad v chove domácich ošípaných bol z 19. augusta tohto roku, odvtedy sa AMO vyskytol už len u diviačej zveri. K dnešnému dňu Slovenská republika eviduje ešte 29 prípadov u diviaka. Naďalej tak pretrváva infekčná oblasť pre výskyt AMO u diviačej zveri.

Na území Slovenskej republiky je stále intenzívny lov diviačej zveri. Od začiatku sezóny poľovníci znížili stavy diviačej zveri už o viac ako 54 tisíc kusov, čo je oproti minulému roku viac o približne 14 tisíc diviakov.

V zahraničí je to horšie

Situácia za hranicami Slovenska je však oveľa horšia a naďalej pribúdajú nové prípady. Len nedávno sa AMO priblížil na hranice Nemecka s Poľskom. V okolitých krajinách len v tomto kalendárnom roku zaznamenali už viac ako 5 600 potvrdených prípadov AMO u diviačej zveri. Najviac prípadov je potvrdených v Poľsku, ide o takmer 2 100 prípadov, a viac ako 1 380 prípadov v Maďarsku. Práve tieto dve krajiny výrazne ohrozujú územie Slovenska.

„V bezpečí nie je ani územie susediace s Ukrajinou, kde sa už niekoľko prípadov AMO potvrdilo neďaleko hraničného územia so Slovenskom. V prípade domácich chovov ošípaných, počet pozitívnych prípadov presiahol hranicu 1 840 nákaz. Len v tomto roku je tak evidovaných takmer 7 500 prípadov AMO v okolitých krajinách,“ konštatoval rezort pôdohospodárstva, ktorý dôrazne upozorňuje, že naďalej platí zákaz dovozu ošípaných z infekčných krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok