Vidí cez steny, zadrží slnko. Guru zakladá vlastný ostrovný štát

TA3 ČTK
24.12.2019 10:03

Charizmatický indický guru Nitjánanda, ktorého doma stíhajú za únos a znásilnenie, sa rozhodol založiť si vlastný štát. Pre tento účel si vybral ostrov pri pobreží Ekvádoru. Nesie meno Republika Kailása. Podľa guruových slov má byť "najlepším a najčistejším hinduistickým štátom na svete. Informoval o tom britský The Guardian.

Vidí cez steny, zadrží slnko. Guru zakladá vlastný ostrovný štát
SITA/AP

Najprv príspevok, potom občianstvo

"Vesmírna krajina" vzniká na súkromnom ostrove, ktorý zakúpili niektorí z Nitjánandových zámožných nasledovníkov. Záujemcovia o život v hinduistickom raji už môžu posielať svoje žiadosti o občianstvo. Pokiaľ uspejú, pas im zaistí prístup na ostrov, ale aj "voľný vstup do všetkých jedenástich dimenzií a štrnástich lók (svetov podľa hinduistickej tradície", uviedol guru na internete.

O občianstvo môžu požiadať len praktizujúci hinduisti. Najprv však musia vznikajúcej republike poslať finančný príspevok. Až potom sa ich žiadosť dostane k Nitjánandovi, ktorý bude osobne rozhodovať o všetkých žiadostiach. Na nedávno spustených internetových stránkach republiky sa píše, že v novom štáte bude všeobecná zdravotná starostlivosť, jedlo zadarmo, bezplatné školstvo a "obnova chrámového životného štýlu".

"Vesmírna krajina" má mať všetko, čo každý poriadny štát. Vlastnú ústavu, vládu, ministerstvá, vlajku a, prirodzene, centrálnu banku. Tá bude ako platidlo uznávať kryptomeny.

Pomoc na spirituálnej ceste

Stíhaný guru založil v Indii viac ako desať chrámov a spoločenstiev a získal mnoho nasledovníkov. U mnohých ľudí však vyvolali výsmech tvrdenia o jeho schopnostiach. Guru podľa svojich slov dokáže zadržať východ slnka o štyridsať minút, môže vidieť priamo cez steny, vyliečil 82 slepých detí tým, že otvoril ich "tretie oko". Okrem toho prinútil kravy hovoriť sanskrtom a po tamilsky. V roku 2010 vzbudila kontroverzné reakcie aj uniknutá videonahrávka, na ktorej guru súloží s tamilskou herečkou.

Na jeseň tohto roku zatkla polícia dvoch predstaviteľov jedného guruovho spoločenstva po tom, čo odtiaľ utieklo niekoľko detí. Tie boli, ako tvrdili, obeťami únosu a týrania. Nitjánanda pritom čelí aj staršiemu obvineniu, podľa ktorého mal počas piatich rokov znásilňovať jednu zo svojich žiačok, pričom jej tvrdil, že jej pomáha na spirituálnej ceste. Na súdne prejednávanie tohto prípadu neprišiel a preto po ňom pátra polícia.

Guru Nitjánanda sa momentálne už viac ako rok ukrýva na neznámom mieste. So svojimi nasledovníkmi komunikuje pre istotu cez videá na serveri Youtube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok