Súd prijal obžalobu v kauze Kuciak, stanovil termín pojednávania

TA3 TASR SITA
19.12.2019 12:18

Senát Špecializovaného trestného súdu, ktorému predsedá sudkyňa Ružena Sabová, prijal obžalobu na obvinených Mariana Kočnera, Alenu Zsuzsovú, Miroslava Marčeka a Tomáša Szabóa v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a ďalších skutkov. Pojednávanie sa začne 13. januára.

Ďalšie pojednávacie dni vytýčil súd na 14., 15., 20., 21., 22. januára a na 3., 4. a 6. februára. Podľa predsedníčky senátu Ruženy Sabovej boli, a to napriek tvrdeniam niektorých obhajcov, práva na obhajobu obvinených v rámci prípravného konania zachované. „Každý z obvinených mal svojich obhajcov, boli včas informovaní o vykonávaných úkonoch,“ uviedla. Obhajcovia mali tiež podľa predsedníčky senátu primeranú lehotu na preštudovanie spisu. Dokazovanie má súd na pojednávaniach vykonať v rozsahu navrhnutom v obžalobe.

Obžaloba bola v tomto prípade podaná pre šesť skutkov, z toho dve úkladné vraždy. Jedna sa týka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, druhá podnikateľa Petra Molnára z Kolárova z roku 2016. V prípade uznania viny hrozí obvineným trest 25 rokov alebo doživotie.  

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili vo februári 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Kuciak pracoval ako investigatívny novinár pre portál Aktuality.sk. V rámci svojej činnosti sa zameriaval aj na kauzy spojené s Marianom Kočnerom. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho.

Prokurátor ÚŠP ani obžalovaní nemali záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. 

Podmienkou dohody by bolo priznanie. Súd potom môže znížiť trest až o jednu tretinu pod dolnou hranicou trestnej sadzby za spáchaný skutok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok