Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Upravená komerčná helikoptéra má za sebou prvý autonómny let

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednom období vzniklo viacero leteckých spoločností, ktoré chcú vyrábať autonómne lietadlá úplne od základov. No americká spoločnosť Skyryse si vybrala trochu iný prístup. Jej autonómne technológie sú navrhnuté tak, aby sa dali namontovať do existujúcich helikoptér. Jedna z komerčných helikoptér pred nedávnom už aj predviedla tieto technológie priamo v akcii.

Spoločnosť Skyryse sa už od roku 2016 zameriava na technológiu, ktorá môže dnešným štandardným helikoptéram poskytnúť možnosti autonómneho letu. Minulý rok spoločnosť oznámila technológiu, ktorej cieľom bolo zredukovať ľudské chyby a urýchliť núdzové letecké operácie. Teraz ponúka pohľad na podrobnejšiu verziu autonómneho systému, ktorý nazýva Skyryse Flight Stack.

Upravená helikoptéra Robinson R-44 s autonómnym systémom riadenia letu Skyryse Flight Stack.

Táto súprava technológií obsahuje senzory, ktoré môžu riadiť helikoptéru a udržiavať ju v stabilnej polohe. Autonómny systém Flight Stack pracuje s informáciami o letových trasách, nadmorskej výške a čase lietadiel a helikoptér vybavených systémami FAA (Federal Aviation Administration). Spolupracuje aj s inteligentnými helipadmi, ktoré sú vybavené pozemnými snímačmi pre sledovanie nízko letiacich objektov a komunikujú veci, ako sú poveternostné podmienky.

Upravená helikoptéra Robinson R-44 s autonómnym systémom riadenia letu Skyryse Flight Stack.

Aby mohla spoločnosť Skyryse demonštrovať systém Flight Stack v akcii, upravila helikoptéru Robinson R-44, schválenú FAA a zobrala ju na prvý testovací let. Počas neho sa na palube nachádzali ľudskí piloti, ale nechali Lunu (pomenovanie upravenej helikoptéry) letieť samostatne a iba dohliadali na let s rukami mimo ovládania.

Upravená helikoptéra Robinson R-44 s autonómnym systémom riadenia letu Skyryse Flight Stack.