Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedci vytvorili biologicky rozložiteľné lepidlo budúcnosti

Vedci vytvorili biologicky rozložiteľné lepidlo budúcnosti
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci už existujú plasty, ktoré sa po vyradení biologicky rozložia, lepidlo použité na spojenie častí týchto alebo iných materiálov už nie je tak ekologické. Vedci sa preto nedávno začali zaoberať týmto problémom a výsledkom ich výskumu je biologicky rozložiteľné lepidlo.

Táto adhézna látka, ktorú vytvoril tím vedcov z Bostonskej univerzity, má konzistenciu podobnú medu. Skladá sa zo zmesi biopolymérov z prírodných zdrojov a z kľúčovej zložky v podobe oxidu uhličitého (CO2). Zmenou pomeru biopolyméru k CO2 je pritom možné upraviť lepivosť, ktorá sa môže pohybovať od klasickej priesvitnej lepiacej pásky až po trvalé lepidlo na drevo.

Navyše je možné vylepšiť schopnosť materiálu priľnúť na rôzne typy povrchov, z ktorých niektoré by údajne mohli obsahovať kov, sklo, drevo a teflón. Lepidlo sa môže lepiť aj na mokré povrchy a je tiež biokompatibilné. To znamená, že by sa mohlo dať použiť ako chirurgické lepidlo v tele alebo ako alternatíva k obväzom na vonkajšie rany.

Vedci z Bostonskej univerzity vytvorili biologicky rozložiteľné lepidlo budúcnosti.

Nech sa už toto lepidlo použije na čokoľvek, vďaka svojmu zloženiu by sa malo neškodne rozložiť v životnom prostredí. A to najneskôr do jedného roka po jeho vyradení. Jeho ďalšou výhodou je to, že umožní využitie priemyselných emisií oxidu uhličitého. Podľa vedcov tento materiál znova ukladá oxid uhličitý, ktorý by sa inak dostal do atmosféry a existuje potenciál pre ropné rafinérie a výrobné závody pre znovu použitie plynu na ekologické polyméry. Novo vyvinuté lepidlo tak môže byť prínosom pre životné prostredie aj pre spotrebiteľa, pretože jeho použitie môže potenciálne znížiť cenu tovaru, keďže CO2 je lacná surovina.