Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mikroskopická „perníková chalúpka“ je menšia ako šírka vlasu

Mikroskopická „perníková chalúpka“ je menšia ako šírka vlasu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na vianočné sviatky sa pečú rôzne druhy koláčov a zákuskov, no niektoré šikovné gazdinky sa púšťajú aj do výroby malých domčekov z perníka. Nimi sa zrejme nechali inšpirovať aj kanadský vedec, ktorý vytvoril najmenšiu „perníkovú chalúpku“ na svete, ktorá je menšia ako šírka ľudského vlasu.

Mikroskopický domček vnikol v Kanadskom centre pre elektrónovú mikroskopiu (CCEM) na univerzite McMaster. Výskumný pracovník Travis Casegrande pritom s pomocou vizuálneho vedenia prostredníctvom elektrónové mikroskopu použil lúč nabitých iónov gália, ktorým v podstate „vypieskoval“ materiál z malého bloku kremíka.

Mikroskopický "perníkový" domček z Kanadského centra pre elektrónovú mikroskopiu (CCEM).

Vďaka tomuto procesu sa podarilo vytvoriť štruktúru domčeka s meranou šírkou len 6 mikrónov a dĺžkou len 10 mikrónov. To z neho robí pravdepodobne najmenší dom, respektíve model domu, aký bol kedy vytvorený na svete. Pre porovnanie, mikroskopický dom, ktorý bol vytvorený minulý rok vo francúzskom inštitúte Femto-ST, mal asi dvojnásobok tejto veľkosti.

Perníkový dom z univerzity McMaster je nielen miniatúrny, ale má aj podrobné detaily. Na domčeku tak nájdeme leptané tehly na komíne, veniec nad dverami či uvítaciu rohož s motívom kanadskej vlajky. V rámci vianočnej témy navyše domček spočíva na hlave snehuliaka, ktorého vytvoril Casagrande z materiálu používaného pri výskume lítium-iónových batérií.

Mikroskopický "perníkový" domček z Kanadského centra pre elektrónovú mikroskopiu (CCEM).