Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová ultrazvuková technológia spraví povrch citlivý na dotyk

Nová ultrazvuková technológia spraví povrch citlivý na dotyk
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť UltraSense Systems vytvorila nový typ ultrazvukovej technológie, ktorá je údajne schopná vytvoriť dotykovú plochu na takmer akomkoľvek bežnom materiály, či už je to kov, sklo, drevo alebo plast. To by mohlo otvoriť množstvo nových spôsobov interakcie s rôznymi zariadeniami.

Ultrazvukový systém sa nachádza na čipe o veľkosti hrotu pera. Čip má nízke výrobné náklady a podľa výrobcu je pripravený na začlenenie do spotrebiteľských zariadení už v roku 2020. Potenciálne by tak mohol vytvoriť revolúciu v dotykovom rozhraní. Tieto ultrazvukové čipy fungujú v podstate pomocou malých zvukových vĺn, ktoré detegujú odtlačok prst používateľa. Technológia by mala fungovať na takmer akomkoľvek bežnom materiály a cez akúkoľvek jeho hrúbku. Problém pri rozpoznávaní jej nerobí vlhkosť, nečistota, olej ani pleťová voda.

Nový typ ultrazvukovej technológie dokáže vytvoriť dotykovú plochu na takmer akomkoľvek bežnom materiály.

Z praktického hľadiska by to mohlo znamenať vytvorenie virtuálnych tlačidiel a dotykových panelov zabudovaných napríklad do krytu alebo do stola pre zapnutie svetiel alebo zmenu uhla pracovného stola. Dotykové rozhrania by sa dali ľahko k inteligentným hodinám a zariadeniam virtuálnej alebo rozšírenej reality. Výrobca tiež navrhuje, že s pomocou technológie by sa dal vytvoriť jednodotykový prístup k automobilu. Stačilo by tak len stlačiť rukoväť a otvoriť vozidlo. Dotykové tlačidlá môžu byť zabudované aj priamo do volantov v autách.

Ultrazvukové senzory vyvinuté spoločnosťou UltraSense Systems dokážu pracovať s veľmi nízkym odberom energie a bez toho, aby kládli nároky na samostatný procesor. Môžu tiež fungovať aj v prípade, že používateľ nosí rukavice alebo ak je zariadenie zakryté. Senzory tiež dokážu zistiť silu dotyku. Zatiaľ sa nedá presne predpovedať, ako tento druh technológie ovplyvní zariadenia, ktoré každodenne používame. No určite by to mohlo v blízkej budúcnosti pridať niekoľko ďalších možností pohodlného a jednoduchého ovládania.

Ultrazvukový systém sa nachádza na čipe o veľkosti hrotu pera.