Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chemická zlúčenia v éterických olejov zlepšuje hojenie rán

Chemická zlúčenia v éterických olejov zlepšuje hojenie rán
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa éterické oleje bežne spájajú s aromaterapiou, nový výskum naznačuje, že lieky, založené na chemickej zlúčenine z týchto olejov, by mohli pri lokálnej aplikácii pomáhať pri hojení kožných rán. V niektorých olejoch sa totiž nachádza určitá látka, ktorá znižuje zápal.

Táto chemická zlúčenina je známa ako beta-karofilén a okrem iných zdrojov sa vyskytuje v éterických olejoch z levandule, Ylang ylang a rozmarínu. V štúdii uskutočnenej na univerzite Indiana Bloomington aplikovali vedci beta-karofilén, extrahovaný z týchto rastlín, na povrchové rany laboratórnych myší.

Následne bolo zistené, že týmto spôsobom sa zvyšuje rast buniek a migrácia buniek do oblasti rany, čo spôsobuje, že sa zranenia hoja rýchlejšie ako v prípade podobných neošetrených rán. Vedci okrem toho pri liečených zraneniach zaznamenali zvýšenú génovú expresiu kmeňových buniek vlasových folikulov. To naznačuje, že by nakoniec došlo k menšiemu zjazveniu.

Na základe predchádzajúcich výskumov už bolo známe, že beta-karofilén aktivuje v tele receptor, ktorý vyvoláva protizápalovú odpoveď. Vedci sú presvedčení, že do procesu liečenia rán pomocou beta-karofilénu môžu vstupovať aj iné faktory, ktoré by mal ďalší výskum odhaliť. Taktiež vedci neodporúčajú jednoducho aplikovať éterické oleje na rany, pretože beta-karofilén použitý v štúdii bol čistý a zriedený v špecifickej koncentrácii.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).