Súd rieši Kuciakovu vraždu, Kočner i Zsuzsová odmietli dohodu

TA3 TASR SITA
19.12.2019 10:24

Začal sa zrejme najsledovanejší proces modernej histórie Slovenska. Na predbežné prejednanie obžaloby v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prišlo množstvo novinárov zo Slovenska aj zo zahraničia, rodiny zavraždených a do pojednávacej miestnosti priviedli aj obžalovaných - Mariana Kočnera, jeho "volavku" Alenu Zsuzsovú, Tomáša Szabóa i Miroslava Marčeka.

Šéfka senátu riešila piťovcov i nástenku

Senát Špecializovaného trestného súdu otvoril verejné zasadnutie predbežného prejednania obžaloby vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na lavicu obžalovaných si sadli Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Senátu, ktorý bude pojednávať kauzu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a iné skutky, predsedá Ružena Sabová. Ta odsúdila napríklad mafiánsku skupinu piťovcov alebo ministrov v kauze nástenkového tendra. V tomto prípade sú výnimočne dvaja dozorujúci prokurátori. Sú nimi prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan a Juraj Novocký.


Na miesto prišli aj poškodení a ich právni zástupcovia. Medzi nimi Jozef aj Anna Kuciakovci a Zlatica Kušnírová. Tých zastupujú advokáti Daniel Lipšic a Roman Kvasnica.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký ani obžalovaní nemajú záujem uzavrieť dohodu o vine a treste. Povedali to pred senátom. 

Podmienkou takejto dohody by bolo priznanie. Súd potom môže znížiť trest až o jednu tretinu pod dolnou hranicou trestnej sadzby za spáchaný skutok.

Na predbežnom prejednaní obžaloby bude súd skúmať obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu. V prípade, že zistí závažné procesné chyby, tak môže prokurátorovi obžalobu vrátiť. Tým by sa celá vec dostala späť do prípravného konania. V prípade, že sa tak nestane, súd nariadi termín začiatku hlavného pojednávania. Na prejednaní senát môže podľa Trestného poriadku obvineného vypočuť. Súd sa zároveň bude pýtať prokurátora a obvinených, či nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste. S tou by museli súhlasiť obe strany, ako aj poškodení.

Vražda naštartovala protesty a zmenila vládu

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy Kuciaka a Kušnírovej stojí aj na vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, ktorého mali zastreliť Marček a Szabó v roku 2016 pri neúspešnom pokuse o lúpež. Ďalšie štyri skutky sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Kočner ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: Marian Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok