Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Naučme sa s deťmi používať internet bez rizika

Naučme sa s deťmi používať internet bez rizika
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet je dnes bežnou súčasťou našich životov a výnimkou už nie sú ani tí najmenší. Je pre nás zdrojom zábavy, informácií, trávenia voľného, študijného i pracovného času, ale aj formou komunikácie s priateľmi a rodinou. Orange dlhodobo pripomína dôležitosť toho, aby deti, ale aj ich rodičia a pedagógovia vedeli, ako efektívne využívať komunikačné technológie a predísť nástrahám digitálneho sveta. Dobré rady psychológa zazneli aj na workshope, ktorý Orange zorganizoval pre pestúnske rodiny z projektu Darujte dáta.

Prvá dvadsiatka rodín si špeciálny vianočný balíček premenený z nespotrebovaných dát zákazníkov na balík pevných služieb a potrebné technologické zariadenia, prevzala počas informačného školenia pestúnskych rodín v Žiline, kde absolvovali aj prednášku vedenú detskou psychologičkou Máriou Tóthovou Šimčákovou. Keďže spolu máme nielen veľkú moc, ale aj veľkú zodpovednosť, Orange sa tak rozhodol okrem užitočného balíka sprostredkovať rodinám aj informácie potrebné na to, aby sa internet v rodine stal pre všetkých bezpečným pomocníkom.

S novou príručkou sa rodičia naučia viac o digitálnej výchove

 

Cenné rady a zaujímavé informácie, ktoré si rodičia nájdu aj vo vynovenej príručke Naučme sa s deťmi využívať technológie bezpečne a zodpovedne, prítomným rodinám predstavila detská psychologička a odborná garantka programu www.detinanete.sk Mária Tóthová Šimčáková, ktorá si myslí: „Je potrebné naučiť deti pracovať s technológiami. Je to jedna z moderných gramotností, ale to nezodpovedá tomu, čo deti robia vo voľnom čase. Často sa venujú počítačovým hrám. Dôležitá je pre ne informatika a počítačová gramotnosť ako schopnosti, ktoré vo svojom živote využijú – napríklad písanie na klávesnici desiatimi prstami, tvorba tabuliek či prezentácií.“

V spolupráci s ňou a mnohými inými odborníkmi Orange pravidelne realizuje bezplatné workshopy a informačno-vzdelávacie aktivity aj na školách, ktoré informujú rodičov a pedagógov o nástrahách online sveta. Každý rok sa týchto prednášok na školách zúčastní vyše 5 000 žiakov a okolo 500 rodičov a učiteľov. Novú príručku, z ktorej sa na workshopoch vyučuje, si môžu stiahnuť všetci rodičia, ktorí sa zaujímajú o bezpečné trávenie času svojich ratolestí na stránke programu Deti na nete.

Deti by mali poznať všetky nebezpečenstvá virtuálneho sveta

 

Pestúnski rodičia si zo školenia odniesli množstvo užitočných informácií, z ktorých môžu čerpať pri digitálnej výchove svojich detí. Tie by totiž mali mať jasne stanovené pravidlá kedy a v akom množstve môžu využívať moderné technológie. Rodičia by mali mať prehľad v tom, čo ich ratolesti vo virtuálnom svete robia. Často sa totiž stáva, že deti zavítajú na nevhodnú webovú stránku, ku ktorej by sa možno vôbec nedostali, ak by dopredu poznali všetky riziká. Až 37 % detí vo veku 12 až 15 rokov si už prezeralo erotické stránky. Rodičia si pritom mysleli, že je to len 9 %.

Veľmi častým problémom vo virtuálnom svete je aj skrývanie sa za falošnú identitu a práve deti neraz komunikujú s niekým, koho v skutočnosti vôbec nepoznajú. Preto je veľmi dôležité upozorniť ich na to, aby svoje osobné informácie uchovávali v bezpečí a nedelili sa o ne s niekým, komu nemôžu dôverovať. Až 80 % 12 až 15-ročných detí surfuje po internete každý deň, preto je potrebné ich edukovať a rozprávať sa s nimi o všetkých negatívach online sveta.

Technológie sú dnes pre deti nezastupiteľné

 

„Som učiteľka na strednej škole a som za to, aby sa technológie využívali, ak sú na prospech rozširovania obzorov a získavania vedomostí. Myslím si, že je to nezastupiteľné. Už si bez toho ani neviem predstaviť fungovanie v práci, komunikovanie so zahraničnými partnermi či hľadanie informácií. My doma využívame technológie vedome, keď niečo potrebujeme a je dôležité naučiť to aj deti, lebo s nimi budú do kontaktu prichádzať celý život. Nemyslím si, že je možné zatvoriť dvere a žiť v dnešnej dobe bez internetu, keď môže byť deťom prospešný,“ prezradila mama Zuzana, ktorá má v pestúnskej starostlivosti syna Olivera.

Moderné technológie sú dnes vo veľkej miere súčasťou nielen našich súkromných, ale aj pracovných životov. Čoraz väčšie miesto však začínajú výdobytky modernej doby zaberať aj vo vzdelávacích inštitúciách: „Škola sa snaží kompletne prejsť na online systém. Máme elektronickú žiacku knižku, ktorú kontrolujeme. Robíme projekty a powerpointové prezentácie na rozličné predmety,“ prezradila mama Ivka, ktorá má v pestúnskej starostlivosti 12-ročného Jarka.

Nespotrebované dáta pomôžu pestúnskym rodinám

 

Vďaka projektu Darujte dáta môžu zákazníci Orangeu pomáhať až do 31. januára 2020. Stačí, ak odošlú bezplatnú SMS správu na číslo 100 s textom DARUJEM, vďaka čomu ich nespotrebované dáta z mesačného paušálu neprepadnú, ale premenia sa na balík pevných služieb, ktoré získajú pestúnske rodiny. Za každých 1800 GB dát vyzbieraných od zákazníkov Orange obdaruje jednu pestúnsku rodinu oslovenú v spolupráci s Občianskym združením Návrat.

Špeciálny balík služieb Love obsahuje mobilný paušál Go 20 a pevný internet Optimal podľa najrýchlejšej dostupnej technológie na adrese zákazníka. Obdarované pestúnske rodiny dostanú tiež notebook Lenovo D330 s balíkom, ktorý obsahuje Windows, Office balík, ako aj Wi-Fi modem pre bezdrôtový internet v celej domácnosti. Orange pestúnskym rodinám poskytne tiež školenie, kde sa naučia, ako správne pracovať s internetom a vyhnúť sa všetkým nástrahám virtuálneho sveta, ako aj príručku Naučme sa s deťmi využívať technológie bezpečne a zodpovedne.

Viac informácií nájdete na stránke www.orange.sk/darujem.

(Zdroj: Tlačová správa Orange)