Slovenský horolezec vystúpil na K2, na konte má desať osemtisícoviek

TASR
1.8.2012 13:11

Horolezec Peter Hámor v stredu o 11.15 miestneho času úspešne vystúpil na druhú najvyššiu horu sveta K2. Na vrchol 8611 metrov vysokého štítu v pohorí Karakoram na hraniciach Pakistanu a Číny sa dostal v spoločnosti Čecha Pavla Béma výstupovou cestou po Abruzziho hrebene.

Slovenský horolezec vystúpil na K2, na konte má desať osemtisícoviek
SITA

Hámor rozšíril svoju zbierku osemtisícoviek už na desať hôr elitnej kategórie, z toho na Annapurnu vystúpil ako prvý človek na svete dvakrát. Ešte v máji tohto roku zdolal aj tretí najvyšší vrchol - Kančendžongu a na uzavretie všetkých štrnástich článkov prestížnej Koruny Himalájí mu zostali už iba štyri osemtisícovky - Šiša Pangma, Daulághirí, Manaslu a Lhoce.

"Najskôr som mala správy iba od tretieho člena expedície Tomáša Petríka, že výstup dopadol úspešne, no práve sa mi ozval aj Peter a potvrdil to," povedala bezprostredne po telefonáte s manželom Mária Hámorová a dodala: "Peťo na vrchole strávil približne trištrte hodinu a počasie mal údajne celkom priaznivé." Hámor sa o vrchol K2 pokúšal po druhý raz v živote, pred piatimi rokmi sa musel vo výške 8000 metrov otočiť.

Podľa manželky Márie Hámorovej bol najmä jeho záver extrémne náročný. "Najbližšiu noc strávi vo štvrtom výškovom tábore (7610 m), v piatok zostúpi do základného," cituje stránka peterhamor.sk. Hámor je tretím Slovákom, ktorý stál na vrchole tejto hory. V roku 1981 sa to podarilo Jozefovi Psotkovi a Ľudovítovi Záhoranskému.

Kančendžonga (v preklade Päť pokladníc veľkého snehu) sa nachádza na hraniciach Nepálu a Indie. Je najrozsiahlejším masívom zo všetkých štrnástich svetových osemtisícoviek. Má päť relatívne samostatných vrcholov, hlavný má výšku 8586 m. Spoločne s Hámorom sa pokúšali o vrchol Rumun Horia Colibasanu a manželia Nives Meroiová a Romano Benet z Talianska. Na vrchol útočili starou anglickou cestou juhozápadnou stenou, ktorou 25. mája 1955 ako prví na Kančendžongu vystúpili Briti George Band a Joe Brown.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok