Čaputová v Prešove ocenila vlnu solidarity po výbuchu bytovky

TA3 SITA
16.12.2019 14:50

Tragická a veľmi ťažká skúsenosť po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove podľa prezidentky Zuzany Čaputovej ukázala, že samospráva je schopná riešiť podobné situácie. Zároveň podľa nej priniesla obrovskú, na naše pomery doteraz nevídanú, vlnu solidarity po celom Slovensku.

Stretla sa s vedením mesta, obyvateľmi i hasičmi

„Je to veľmi dobrý znak toho, že ľudia na Slovensku sú prajní, dokážu sa zmobilizovať a byť súcitní, keď sa stane tragédia,“ povedala prezidentka počas pondelkovej návštevy Prešova, v rámci ktorej sa stretla s vedením mesta, obyvateľmi Mukačevskej ulice aj s hasičmi, ktorí zasahovali pri požiari.

Stretnutie s pozostalými obetí, ktoré prišli pri výbuchu o život a ľuďmi, ktorí prišli o svoje domovy, označila prezidentka za emocionálne a silné. „Situáciu. ktorú prežili oni, si ťažko vieme predstaviť. Prišli pred Vianocami o svoje domovy, prípadne o svojich blízkych. Okrem iného sme sa rozprávali o tom, ako si predstavujú svoju budúcnosť. Zatiaľ je ešte čas, potrebujú trošku odstup od tej samotnej udalosti ohľadom toho ako vyriešia svoje bývanie,“ uviedla hlava štátu. Ako dodala, situácia je u ľudí rôzna. „Niektorí potrebujú odstup a nechodia zatiaľ do práce. Stretli sa s veľkorysosťou od zamestnávateľov alebo od bánk, ktoré im odložia splátku hypoték. To sú veľmi symbolické a silné veci, ktoré tým ľudom vo výsledku pomáhajú. Niektorí ľudia hovorili o tom, že sa vrátili do pracovného procesu okamžite a stretli sa s veľkou solidaritou na pracovisku. A to je práve to, čo im pomáha,“ zdôraznila Čaputová.

Prezidentka ocenila vlnu solidarity, ktorú tragédia priniesla. Na verejnom účet, ktorý zriadilo mesto na pomoc ľuďom z Mukačevskej ulice, bolo k 15. decembru vyzbieraných už takmer 3,1 milióna eur. „Úprimne som milo prekvapená z toho, ako sa podarilo zozbierať jednak finančnú pomoc, ale tak, ako som sa aj dnes dozvedela, tá pomoc bola aj materiálneho charakteru. Ja som dnes tiež ponúkla pomoc a boli sme zistiť situáciu,“ skonštatovala a dodala, že ľuďom z bytovky zopakovala ponuku na pobyt v zariadení v Tatrách, ktorým disponuje prezidentská kancelária. „Ak by tam chceli stráviť Vianoce, Silvester, alebo iný neobmedzený čas,“dodala prezidentka.

Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

Vyzdviha prácu hasičov

Prezidentka vyzdvihla aj prácu hasičov. „Odviedli naozaj skvelú prácu, nasadili vlastné životy, aby zachránili mnoho ľudí. Mnoho životov bolo zachránených, aj keď tam boli obete,“ uviedla. Pripomenula, že do Prešova smerovala jej prvá cesta po vyliečení sa. Aj počas uplynulého týždňa bola však v spojení s primátorkou mesta. „Situácia je plne pod kontrolou. Naozaj mesto odvádza profesionálny výkon. Zdá sa, že finančné prostriedky, ktoré mesto buď na účte má alebo do Prešova smerujú, dostatočne kryjú všetky potreby, ktoré sú spojené so zabezpečením bývania, alebo so sanáciou tej nehnuteľnosti,“ skonštatovala Čaputová.

Ako informovala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, všetky evakuované rodiny majú zabezpečené náhradné ubytovanie, prípadne ostali u rodinných príbuzných. „Títo ľudia stále ešte spracúvajú zážitky, ktoré mali po tragickej udalosti. To, s čím sa na nás obracajú, sa snažíme priebežne riešiť. Či už sú to otázky bývania alebo finančnej pomoci, ktorú schválilo zastupiteľstvo. A následne ďalšie kroky,“ uviedla primátorka, ktorá sa vyjadrila aj k pomoci obyvateľom ďalších bytových domov zasiahnutých tragickým výbuchom. „Samozrejme, my chceme pomôcť všetkým obyvateľom, ale prioritne sme naozaj riešili obete dotknutej bytovky a bytového domu číslo 9, kde sa nemôžu vrátiť,“ uviedla Turčanová. Zopakovala, že týmto ľuďom sa podľa schválených zásad prerozdelia všetky peniaze z verejného účtu.

Začali s rozoberaním zničenej bytovky

Obyvateľom z ďalších bytoviek sa v prípade potreby pokúsia pomôcť vďaka prostriedkom miliónovej vládnej pomoci určenej na kapitálové výdavky. Prípadné škody ale majú obyvatelia prioritne nahlásiť na polícii a správcom bytového domu, ktorí komunikujú s poisťovňami a výrobcami okien. „Aby sme čím skôr vedeli aj týchto ľudí odškodniť a vrátiť do ich bytov, ak majú povedzme povybíjané všetky okná. Ale tých naozaj nie je veľa,“ podotkla primátorka.

Mesto v pondelok začalo s pomocou ťažkej techniky privezenej z Českej republiky s rozoberaním zničenej bytovky. Dĺžku prác ale zatiaľ odhadnúť nevedia. Takisto podľa primátorky nepadlo definitívne rozhodnutie, či bytovku zbúrajú čiastočne, alebo celú. „Búra sa po poschodiach a stále je na streche bytového domu číslo 5 statik, ktorý priebežne vyhodnocuje celú situáciu. Čiže v túto chvíľu vám nepoviem, ako to bude. Bude to závislé od toho, ako sa to bude správať, aj ako bude postupovať odstraňovanie následkov havárie,“ avizovala primátorka. Ako dodala, dom sa neustále monitoruje aj v súvislosti so snahou nájsť nezvestnú osobu.

Nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. Nútene sú stále evakuovaní obyvatelia 69 bytov. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok