Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kawasaki spúšťa prvú loď pre prepravu tekutého vodíka na svete

Kawasaki spúšťa prvú loď pre prepravu tekutého vodíka na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonsko a Kórea pokročili vo svojom úsilí vybudovať nové energetické hospodárstvo, ktoré by mohlo spraviť tekutý vodík takým bežným palivom ako je ropa alebo zemný plyn. To by mohlo viesť k nulovým emisiám v prípade jazdy automobilmi s vodíkovými palivovými článkami, nákladnými automobilmi či dokonca lietadlami.

Pilotný program budovania nového energetického hospodárstva vznikol vďaka partnerstvu medzi spoločnosťami Kawasaki Heavy Industries, Iwatani Corporation, Shell Japan a J-Power. Súčasťou projektu je zabezpečenie dovozu alternatívnej energie z iných krajín, ako je napríklad Austrália, ktorá je pripravená prevziať všetku špinavú prácu pri výrobe tekutého vodíka z fosílnych palív, ako je hnedé uhlie a zemný plyn. Minulý týždeň pritom dodala spoločnosť Kawasaki úplne novú loď určenú na prepravu tekutého vodíka medzi južným pobrežím Austrálie a nákladným terminálom vo výstavbe v Kobe v Japonsku. Je to prvá loď svojho druhu, prvý transportér kvapalného vodíka na svete.

Suiso Frontier: Prvá loď na svete určená pre prepravu tekutého vodíka.

Nová loď Suiso Frontier meria 116 metrov a čoskoro bude vybavená vákuovo izolovaným dvojplášťovým zásobníkom na kvapalný vodík. Táto nádrž bude schopná pojať až 1 250 metrov kubických tekutého vodíka. Vodík bude stlačený na 1 / 800 svojho bežného plynného objemu a ochladí sa na teplotu až -253 ° C. Tým sa zabráni úniku molekúl vodíka, pretože tieto molekuly by mohli pri vyšších teplotách doslova presakovať vo svojej atómovej štruktúre cez steny kovového kontajnera.

Vodík pre tento pilotný program sa bude vyrábať v údolí Latrobe v austrálskej Viktórii prostredníctvom procesu splyňovania hnedého uhlia. Procesom prejde asi 160 ton uhlia, čím sa vytvoria 3 tony vodíka, ktoré sa potom prepravia do 150 kilometrov vzdialeného prístavu Hastings. Tam sa vodík uloží do nádrže na lodi Suiso Frontier, ktorá ho dopraví do Kobe pomocou dieselovo-elektrických motorov.

Suiso Frontier: Prvá loď na svete určená pre prepravu tekutého vodíka.

Podľa organizácie Environment Victoria však produkcia troch ton vodíka bude mať za následok uvoľnenie približne 100 ton CO2 a to bez zohľadnenia emisií z pozemnej a námornej prepravy. Tento projekt sa tak dá vnímať ako spôsob, akým chce Japonsko presunúť množstvo znečistenia mimo svoje územie.

Vodík sa dá samozrejme vyrábať rôznymi spôsobmi, vrátane použitia čistej obnoviteľnej energie. Solárna alebo veterná energia by sa dala použiť napríklad na výrobu elektriny, ktorá by sa mohla použiť napríklad na oddelenie vodíka z vody pri elektrolytickom procese. No Austrália, ako krajina postihnutá suchom, si zrejme bude chrániť svoje obmedzené vodné zdroje a tak v krátkodobom až strednodobom horizonte bude výroba vodíka stále spojená s vysokými emisiami.

V každom prípade sa zdá, že Japonsko má vysokú motiváciu pre energetické hospodárstvo s tekutým vodíkom. Takisto aj Kórea, ktorá dúfa, že do roku 2040 vyčistí svoj smogový mestský vzduch pomocou 1 200 vodíkových staníc, 40 000 vodíkových autobusov, 80 000 vodíkových taxíkov, 30 000 vodíkových nákladných automobilov a šiestich miliónov automobilov s vodíkovými palivovými článkami.

Suiso Frontier: Prvá loď na svete určená pre prepravu tekutého vodíka.