Sme pripravení prevziať vládu. SaS sa pridala k paktu o neútočení

TA3 SITA
16.12.2019 11:43

SaS sa pridala k paktu o neútočení, ktoré už medzi sebou uzavreli strany PS/Spolu, KDH a Za ľudí. Ako povedal na brífingu v sídle KDH predseda strany Richard Sulík, ide o dohodu piatich strán, ktoré sú pripravené na to, aby prevzali vládu na Slovensku. Opozícia si pri tejto príležitosti spomenula na povesť o Svätoplukovi a troch prútoch.

Kiska: Dvanásť rokov vlády Smeru stačilo

Sulík dodal, že kľúčovým bodom je pre neho práve vylúčenie povolebnej spolupráce so Smerom-SD, Slovenskou národnou stranou a stranou Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. „Som rád, že sme sa zasa posunuli o čosi ďalej. To, čo sme začali v lete, pokračuje. Naša dohoda sa rozrastá, keď sa pridal Kiska a teraz Sulík. Bol som sa pozrieť v Leviciach, na stretnutie extrémistov a musíme to čím skôr zastaviť,“ vyhlásil predseda KDH Hlina. Dodal, že na kapustnicu by zavolali aj Igora Matoviča, ak by nechal hnev za dverami.

„Ľudia sa nás pýtajú, či reálne dokážeme priniesť zmenu. Smer-SD sa snaží opozíciu zosmiešňovať a zabrániť, aby prišla skutočná zmena. Myslím si, že budeme stabilnou vládou a vydržíme spolu, ak dodržíme zopár bodov. Ukazujeme, že dokážeme spolupracovať už teraz a neútočiť na seba,“ vyhlásil líder PS/Spolu Truban. Ako „symbol spolupráce“ priniesol Svätoplukove prúty. Ďalej povedal, že teraz musia ísť do ulíc a presvedčiť ľudí, že dokážu zobrať lopatu do rúk a ísť všetci do vlády.

Predseda strany Za ľudí exprezident Andrej Kiska poznamenal, že dvanásť rokov vlády Smeru stačilo. „Celé slušné Slovensko volá po zmene. Ľudia, ktorí tu stoja, sú základom budúcej čestnej a silnej vlády, budúcej koalície. Každý jeden signál aj dnešný podpis je pre Slovensko veľmi dôležitý. Áno, sme pripravení zobrať zodpovednosť a byť silnou alternatívou,“ uviedol Kiska.

Kľúčové je nespolupracovať s tromi stranami

„SaS dnes pristupuje k tejto dohode, ktorá sa nazýva o neútočení. Ani doteraz sme na seba neútočili, toto nie je kľúčové. Kľúčový bod je, že sme vylúčili spoluprácu so Smerom, SNS a s Kotlebom. Už dlhodobo to vylučujeme, ale teraz je to napísané čierne na bielom a Fico sa toho bojí,“ vyhlásil Sulík. Dodal, že nikto, kto chce bojovať proti korupcii, sa s Ficom pri zostavovaní vlády baviť nebude, zároveň za SaS dúfa, že pomôžu aj novým programom. Strany sa ďalej prostredníctvom tohto dokumentu dohodli na vzájomnom neútočení v predvolebnej kampani. Do dohody zakotvili aj mechanizmus zmierovacieho konania.

Pakt o neútočení uzavrela koalícia PS/Spolu s KDH ešte v júli. Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska vtedy vyjadril prekvapenie nad tým, že v dokumente, ktorý predstavitelia troch strán podpísali, chýbalo vylúčenie spolupráce so Smerom-SD, SNS a „extrémistami“. Po doplnení tejto „formulky“ sa strana Za ľudí k dohode pridala. Strana SaS, podobne ako strana Za ľudí, požadovala, aby bolo súčasťou dokumentu vylúčenie akejkoľvek spolupráce so stranami Smer-SD, SNS a ĽSNS. Po zapracovaní tejto výhrady Sulík vyhlásil, že aj strana SaS podpíše tento dokument.

Michal Truban: "Našim partnerom som odovzdal aj vianočný darček. Tri Svätoplukove prúty, ktoré sú symbolom toho, že len spoluprácou sa nám podarí priniesť zmenu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok