SP podľa Richtera zvládne vyplatiť minimálne penzie v januári

TA3 SITA
15.12.2019 09:33

Sociálna poisťovňa by podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera mala zvládnuť úlohu vyplatiť všetky minimálne dôchodky už v januári budúceho roka. "Mal som tento týždeň dozornú radu Sociálnej poisťovne, otvorili sme tú otázku a dostali sme informáciu, ubezpečenie, že s touto úlohou sa vysporiadajú," uviedol šéf rezortu.

SP podľa Richtera zvládne vyplatiť minimálne penzie v januári
TASR/AP (ilu)

Podľa poisťovne ide o náročný proces

Upozornil však na to, že zákon o sociálnom poistení dáva poisťovni 60-dňovú lehotu na rozhodnutie o priznaní minimálnej penzie. "Čo sa týka tých 51 tisíc penzistov, ktorí minimálny dôchodok poberajú už teraz, tam je to relatívne jednoduché, tam sa to len navýši a tých ostatných analyzujú," dodal Richter.

Hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder uviedol, že poisťovňa na splnení úlohy vyplatiť všetky minimálne dôchodky podľa novely zákona o sociálnom poistení pracuje. "Spracovanie tejto novely je náročné, Sociálna poisťovňa robí všetko pre to, aby vyplatila minimálne dôchodky podľa novely v zákonných termínoch," tvrdí.

Parlament začiatkom decembra schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa od začiatku budúceho roka zavedú miernejšie podmienky priznávania minimálnych dôchodkov. Sociálna poisťovňa prizná minimálny dôchodok všetkým penzistom, ktorí získali aspoň 30 rokov dôchodkového poistenia bez ohľadu na to, z akého príjmu v daných rokoch platili sociálne odvody. Zo zákona sa totiž odstráni podmienka tzv. kvalifikovaného roku dôchodkového poistenia. Po 1. januári 1993 sú to len tie roky, v ktorých ročný hrubý príjem žiadateľa o dôchodok bol najmenej 24,1 % z ročnej priemernej mzdy na Slovensku v danom roku.

Napríklad v minulom roku by podmienku kvalifikovaného roku splnil ten, kto by celý rok v hrubom zarábal aspoň 244 eur mesačne. Zrušenie podmienky získania kvalifikovaného roku poistenia tak znamená, že nebude potrebné za minulý rok zarobiť v hrubom aspoň 244 eur mesačne. Tento krok má Sociálnej poisťovni umožniť skoršie a jednoduchšie priznanie minimálnej penzie, keďže poisťovňa nebude musieť testovať predošlý príjem penzistu.

Naviazanie na priemernú mzdu

Od začiatku budúceho roka sa zmení systém výpočtu minimálneho dôchodku. Podľa novely zákona o sociálnom poistení od poslancov za SNS sa minimálne dôchodky namiesto životného minima naviažu na priemernú mzdu na Slovensku. Základná minimálna penzia po získaní 30 rokov dôchodkového poistenia tak bude od roku 2020 dosahovať 33 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. V budúcom roku tak minimálny dôchodok pri 30 rokoch poistenia dosiahne 334,30 eura.

V tomto roku pritom minimálna penzia pri 30 rokoch dôchodkového poistenia dosahuje 136 % zo sumy životného minima, teda 278,90 eura. Pri získaní viac ako 30 rokov a menej ako 40 rokov dôchodkového poistenia sa základný minimálny dôchodok bude zvyšovať za každý rok o 2 % zo sumy životného minima a pri 40 a viac rokoch dôchodkového poistenia za každý rok o 3 % zo sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Dve percentá zo sumy životného minima pritom v súčasnosti predstavujú 4,2 eura a tri percentá 6,3 eura.

Minimálny dôchodok sa na Slovensku zaviedol od júla 2015. Podmienkou pre nárok na minimálny dôchodok je v súčasnosti získanie najmenej 30 kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia. Pre ľudí, ktorí počas života nadobudli 30 rokov dôchodkového poistenia, minimálny dôchodok dosahuje 136 % zo sumy životného minima, čo pre tento rok predstavuje 278,90 eura. Suma minimálnej penzie sa zvyšuje za každý ďalší rok dôchodkového poistenia o 2 percentuálne body a od 40 rokov o 3 percentuálne body. Napríklad pri 45 rokoch dôchodkového poistenia minimálna penzia v tomto roku predstavuje 352,80 eura.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok