Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Intel L515: Najmenšia LiDAR kamera na svete, ktorá sa zmestí do dlane

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Intel predstavila RealSense LiDAR kameru L515, ktorá je najmenšou LiDAR kamerou na svete s vysokým rozlíšením a vysokou energetickou efektívnosťou. Táto kamera je tiež relatívne lacná.

LiDAR (Light Detection and Ranging – detekcia svetla a meranie) je laserová technológia, ktorá skenuje svet okolo v troch rozmeroch a je zrejme najznámejšia vďaka svojmu použitiu v autonómnych vozidlách. Systém funguje tak, že zaznamenáva čas potrebný na odrazenie svetla od objektov späť do prijímača.

Táto technológia je však vo všeobecnosti pomerne veľká a finančne nákladná, no spoločnosti Intel sa podarilo zmenšiť veľkosť aj náklady pomocou miniaturizovaného zrkadla MEMS (mikro-elektromechanický systém), ktoré skenuje okolie. Znamená to, že sa môže znížiť výkon lasera, zatiaľ čo sa darí vygenerovať 23 miliónov hĺbkových bodov každú sekundu s milimetrovou presnosťou. Navyše spoločnosť Intel tvrdí, že jej presnosť merania hĺbky nebude nikdy vyžadovať kalibráciu.

RealSense LiDAR kamera Intel L515.

Nová LiDAR kamera L515 má priemer len 61 milimetrov a na výšku meria 26 milimetrov. Je určená pre použitie v interiéroch a jej hĺbkové rozlíšenie je 1 024 x 768 pixelov pri 30 snímkach za sekundu v podporovanom rozsahu 0,25 - 9 metrov, Kamera má zorný uhol 70 ° x 55 °. Okrem mimoriadne kompaktných rozmerov sa môže pochváliť aj energetickou úspornosťou, so spotrebou iba 3,5 wattu energie.

RealSense LiDAR kamera Intel L515.

L515-tka je vybavená aj akcelerometrom, gyroskopom a RGB videokamerou s rozlíšením 1 920 x 1 080. Táto miniatúrna LiDAR kamera si môže nájsť uplatnenie v rôznych oblastiach, ako je robotika, maloobchod a logistika. Všade tam, kde je potrebné trojrozmerné meranie. RealSense LiDAR kamera Intel L515 sa dá predbežne objednať za cenu 349 dolárov.

RealSense LiDAR kamera Intel L515.