Ministerstvo zastavuje lov vlka na Slovensku. Kvóta sa naplnila

TA3 TASR SITA
12.12.2019 10:51

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zastavuje lov vlka dravého vo všetkých poľovných revíroch na území Slovenskej republiky. Ročná kvóta pre poľovníkov vraj už bola naplnená. Väčšie množstvo zastrelených vlkov vyvolalo v poslednom období vlnu kritiky.

Ministerstvo zastavuje lov vlka na Slovensku. Kvóta sa naplnila
Facebook.com/Správa TANAP

Populácia vlka je vraj v priaznivom stave

Informoval o tom hovorca MPRV SR Vladimír Machalík. "O zastavení lovu ministerstvo bezodkladne informuje okresné úrady, Úrad lesného hospodárstva a poľovníctva Ministerstva obrany SR a Štátnu ochranu prírody SR. Žiadame okresné úrady, pozemkové a lesné odbory, aby bezodkladne o zastavené lovu vlka dravého upovedomili všetkých užívateľov poľovných revírov vo svojej územnej pôsobnosti," uviedol Peter Kicko, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Ročná kvóta vlka dravého v poľovníckej sezóne 2019/2020 bola na Slovensku stanovená v celkovom počte 35 jedincov.
Kvóta je podľa Machalíka výsledkom spoločného rokovania pracovnej skupiny. Machalík dodal, že populácia vlka dravého na Slovensku je v priaznivom stave, zvyšuje sa jeho početnosť a rozširuje sa územie jeho pôsobenia. Je teda na takej úrovni, že ho možno loviť bez negatívneho vplyvu na jeho populáciu, čo potvrdila aj Európska komisia.

Petíciu proti odstrelu podpísalo 100.000 ľudí

Na územi Tatranského národného parku usmrtili 11 jedincov vlka dravého, posledného ulovili v stredu v oblasti Gerlachova. "Pre jedno územie je to príliš veľká strata, nielen po stránke genetickej variability, ale aj ako nenahraditeľného sanitára lesa a 'tlmiteľa' vysokej, srnčej a diviačej zveri. Z vlčej rodiny v Chočských vrchoch ostali už len dve tohoročné mláďatá, ich šanca na prežitie bez rodičov je veľmi malá," upozornil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Lov na vlka dravého súvisel so stanovenou kvótou ministerstva pôdohospodárstva, ktorá povoľuje odstrel 35 jedincov v rámci celého Slovenska. Štátna ochrana prírody, rezort životného prostredia i viacero mimovládnych organizácií pritom navrhovali nulovú kvótu. Pod petíciu za zrušenie lovu vlka na Slovensku sa podpísalo takmer už 100.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok