Kremeľ vracia úder, nemeckí diplomati musia opustiť Rusko

TA3 TASR
12.12.2019 10:41

Ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že z krajiny vyhostí dvoch nemeckých diplomatov. Na opustenie Ruska majú sedem dní. Ide o odvetnú reakciu na predchádzajúce vyhostenie dvoch ruských diplomatov z Nemecka.

Kremeľ vracia úder, nemeckí diplomati musia opustiť Rusko
SITA/AP

Berlín k tomuto kroku pristúpil 4. decembra v súvislosti s tým, že Moskva podľa nemeckých úradov dostatočne nespolupracovala pri vyšetrovaní augustovej vraždy Gruzínca v nemeckej metropole. "Ako odvetné opatrenie sa ruská strana rozhodla dvoch zamestnancov nemeckej ambasády v Rusku vyhlásiť za neželané osoby," uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo nemeckého veľvyslanca Gézu Andreasa von Geyra. Prípad zastreleného 40-ročného Gruzínca vyvolal diplomatický škandál. Rusko po vyhostení svojich diplomatov z Nemecka obvinenia z nedostatočnej spolupráce odmietlo a pohrozilo, že podnikne odvetné kroky.

Ruský prezident Vladimir Putin označil zabitého Gruzínca za "banditu" podieľajúceho sa na teroristických útokoch. Kritizoval Nemecko, že napriek žiadosti ruských orgánov tohto "zločinca a vraha" nevydalo. Nemecká spolková prokuratúra uviedla, že na základe dôkazov mohla byť objednávateľom vraždy Moskva alebo úrady v Čečenskej republike, ktorá je súčasťou Ruskej federácie. Obeť vraždy údajne v minulosti bojovala na strane čečenských separatistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok