Vytvorenie koalície stroskotalo. Izrael si bude opäť voliť parlament

TA3 TASR
12.12.2019 00:07

Izraelskí politici nedokázali v stredu vytvoriť vládnu koalíciu, čo znamená, že sa budú musieť konať už tretie parlamentné voľby za 12 mesiacov. Je to prvá takáto situácia v dejinách židovského štátu. Navyše, premiér Benjamin Netanjahu bol medzitým obžalovaný z úplatkárstva, podvodu a porušenia dôvery.

Vytvorenie koalície stroskotalo. Izrael si bude opäť voliť parlament
SITA/AP

Nové voľby budú v marci

Poslanci mali do stredajšej polnoci (23.00 h SEČ) čas nájsť kandidáta, schopného získať väčšinu v parlamente, čiže Knesete, ale rokovania stroskotali. Konečný termín im vypršal, preto sa parlament rozpustí a voliči pôjdu znova k urnám. Predchádzajúce voľby sa konali v apríli a v septembri a skončili sa patovou situáciou.

Nové, tretie voľby sa teraz budú konať začiatkom marca, o presnom termíne Kneset ešte stále diskutuje. Tretie voľby zrejme ešte prehĺbia názorovú rozdelenosť verejnosti a zhoršia nespokojnosť ľudí s politikmi, ktorí neboli rok schopní vytvoriť vládu.

Netanjahua obvinili

Pravicový premiér Netanjahu, ktorý dosiahol v aprílových a septembrových voľbách takmer rovnaký výsledok ako jeho centristický súper Benny Ganc, pôjde tentoraz do volieb s ďalším kameňom okolo krku - je totiž obžalovaný z úplatkárstva, podvodu a porušenia dôvery v troch od seba nezávislých prípadoch známych ako Kauza 1000, 2000 a 4000. Vyšetrovaný je aj v prípade známom ako Kauza 3000. Netanjahu obvinenia odmieta.

Obaja lídri, Netanjahu aj Ganc, diskutovali spolu o vytvorení vlády národnej jednoty, ale ich rokovania stroskotali. Prieskumy ukazujú, že Netanjahuova pravicová strana Likud sa výsledkom môže veľmi priblížiť Gancovmu centristickému bloku Modrá a biela. Nové voľby ešte ani neboli potvrdené a obaja politici sa už navzájom obviňovali zo vzniknutej situácie a spustili novú kampaň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok