Greta je osobnosťou roka, kritizovala bezvýsledné rokovania

TA3 TASR
11.12.2019 14:30

Osobnosťou roka časopisu Time sa stala švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová. V rovnakom čase vystúpila s prejavom na klimatickom summite OSN v španielskom Madride, v ktorom kritizovala politických lídrov a manažérov firiem.

Greta je osobnosťou roka, kritizovala bezvýsledné rokovania
SITA/AP

Decembrové dvojčíslo časopisu Time pri tejto príležitosti vyjde s obálkou, na ktorej bude figurovať fotografia 16-ročnej Thunbergovej zhotovená 4. decembra na brehu v portugalskej metropole Lisabon s podtitulom "Moc mladých". "Klimatickej aktivistke Grete Thunbergovej sa podarilo pretransformovať nejasné obavy o našu planétu na celosvetové hnutie vyzývajúce na globálnu zmenu," zdôvodnil v stredu časopis Time výber osobnosti roka 2019.

Greta sa zatiaľ angažovala na madridskom summite. Podľa mladej aktivistky politici a manažéri vedú rokovania, ktoré nespejú ku skutočným opatreniam na boj proti klimatickej kríze. "Skutočným nebezpečenstvom je, keď politici a riaditelia firiem budia dojem, akoby sa niečo naozaj dialo a pritom sa - okrem šikovného účtovníctva a kreatívneho PR - takmer nič nedeje," povedala táto 16-ročná švédska aktivistka, ktorá si za svoj prejav vyslúžila obrovský aplauz.

Thunbergová ďalej uviedla, že COP by mala byť o hľadaní komplexných riešení. Namiesto toho sa však podľa nej zdá, že niektoré krajiny tento priestor využívajú len na to, aby doladili nepodstatné detaily a vyhýbajú sa ambicióznejším cieľom. Mladá aktivistka tiež citovala zo správ vedcov, podľa ktorých bude mať nekontrolovateľné otepľovanie vyššie než 1,5 stupňov Celzia pre planétu katastrofálne následky.

Uviedla, že záleží na každom zlomku stupňa a dodala, že sľuby na znižovanie emisií nestačia. Uhlík podľa jej slov musí ostať pod zemou, zatiaľ čo skleníkové plyny zodpovedné za stúpajúce teploty sa musia znížiť na nulu. Thunbergová sa stala známou po tom, ako vlani denne protestovala pred švédskym parlamentom, pričom žiadala, aby politici urobili viac v boji proti klimatickej zmene. Mladých ľudí na celom svete tým inšpirovala k vlne protestov známych ako "Piatky za budúcnosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok