Vlasovovci pomohli Prahe, postavia im pomník. Rusko sa hnevá

TA3 TASR
11.12.2019 11:14

Poslanci pražskej mestskej časti Řeporyje schválili návrh na vybudovanie pomníka padlým vojakom Ruskej oslobodzovacej armády generála Andreja Vlasova, ktorí sa v roku 1945 podieľali na oslobodení Prahy od nacistov. Rusko to ostro kritizuje. Pražský starosta, ktorý zámer obhajoval v priamom prenose ruskej televízie, naštartoval v ČR intenzívnu debatu.

Vlasovovci pomohli Prahe, postavia im pomník. Rusko sa hnevá
Youtube.com/RuCz Subs

Tomuto rozhodnutiu zastupiteľstva predchádzala rozprava, do ktorej sa zapojili v hojnom počte aj občania, uviedol portál Novinky.cz. Pomník by mal byť hotový v máji budúceho roku, keď sa bude sláviť 75. výročie konca druhej svetovej vojny. Podoba pomníka nie je zatiaľ známa, ale podľa agentúry AP na ňom zrejme bude vysvetľujúci text o úlohe Vlasova v dejinách.

Pomník bude monitorovaný kamerovým systémom a pred prípadnými vandalskými útokmi chránený antigrafitovým náterom. Agentúra AP uviedla, že rola, ktorú ROA počas vojny zohrávala, je kontroverzná: tzv. vlasovovci boli občania Sovietskeho zväzu, ktorí sa v nemeckom zajatí nechali naverbovať do ROA pod vedením generála Vlasova, majúceho v úmysle zvrhnúť Stalinov režim.

Na začiatku roka 1945 vlasovovci bojovali proti Sovietom po boku Nemcov, nakoniec sa však obrátili proti nacistom. Veliteľ jednej z divízií Sergej Buňačenko vydal 6. mája 1945 v Řeporyjách rozkaz, po ktorom vlasovovci prišli na pomoc protinacistickému Pražskému povstaniu. Aj vzhľadom na túto skutočnosť sa zrodil návrh postaviť vlasovovcom v Prahe-Řeporyjách pomník.

Ruské veľvyslanectvo v Prahe tento návrh odsúdilo. Podľa neho by bol pomník vlasovovcom porušením medzinárodných záväzkov ČR vyplývajúcich z dohovoru o nepremlčateľnosti vojnových zločinov. Ruská diplomacia označila nápad na pomník za "absolútne príšernú iniciatívu", ktorá slúži reinkarnácii nacizmu. Starosta Řeporyjí Pavel Novotný pred dvoma týždňami odovzdal na ruskej ambasáde list pre ruského prezidenta Vladimira Putina, v ktorom uviedol, že o svojom zámere nebude s Moskvou diskutovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok