Saudi majú najväčšiu firmu sveta s takmer dvojbiliónovou hodnotou

TA3 TASR
11.12.2019 09:29

Ropná spoločnosť Saudi Aramco sa s hodnotou 1,88 bilióna dolárov stala najväčšou na svete podľa podľa trhovej kapitalizácie.

Saudi majú najväčšiu firmu sveta s takmer dvojbiliónovou hodnotou
SITA/AP

Firma oznámila, že v dôsledku nižších cien ropy a plynu odpíše z hodnoty svojich aktív vo 4. kvartáli 10 až 11 miliárd USD. Chevron zároveň dodal, že zvažuje viaceré "strategické alternatívy" vrátane predaja niektorých aktív. Krok americkej ropnej firmy poukazuje na problémy spôsobené prudko rastúcou produkciou ropy v USA. Tá aj v období zvyšovania dopytu znemožňuje výraznejší rast cien komodity.

Okrem dlhodobo nízkych cien ropy sa dobre nevyvíja ani prognóza v oblasti cien plynu, čiastočne pre nadmerné dodávky komodity na trh, ktoré sú výsledkom vysokých investícií do ťažby z bridlicových ložísk v štátoch Pennsylvánia a Západná Virgínia. Aj v prípade zverejnených odpisov je viac než polovica z tejto hodnoty spojená s ťažbou plynu v Apalačských vrchoch.

Chevron zároveň dodal, že v budúcom roku počíta s kapitálovými výdavkami na úrovni 20 miliárd USD. To je približne rovnaká hodnota ako v tomto aj minulom roku. Firma sa chce teraz zamerať najmä na projekty v Permskej panve v západnom Texase a Novom Mexiku, ďalej na projekt v Kazachstane a hlbinnú ťažbu v Mexickom zálive.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok