Fico: Chýbajúca polmiliarda je pozostatok Radičovej vlády

TA3, TASR
31.7.2012 15:51

Deficit rozpočtu dosiahne v tomto roku pôvodne odhadovaných 4,6 %. Takúto garanciu dal dnes poslancom v parlamente premiér Robert Fico na začiatku rozpravy k skrátenému konaniu k zákonu o sociálnom poistení, ktorého zmeny majú už v tomto roku pomôcť verejnej kase približne 160 miliónmi eur.

Fico: Chýbajúca polmiliarda je pozostatok Radičovej vlády
SITA

"Garantujem vám, ako tu stojím, že deficit rozpočtu v roku 2012 bude 4,6 %, nech to stojí čokoľvek. My si túto domácu úlohu naplníme za pomoci našej predstavy, ktorá je typicky sociálno-demokratická," vyhlásil Fico. V skrátenom režime sa tak majú znížiť odvody do druhé piliera z 9 % na 4 % a rozdiel sa má preniesť do prvého piliera, čo má pomôcť neudržateľnému dôchodkovému systému na Slovensku.

"Rešpektujem právo opozície na kritiku, pretože aj ja som pôsobil v opozícii pomerne dlho. Ale aj na kritiku treba racionálny dôvod a niekedy aj morálne právo," dodal premiér. Opozícia podľa neho nepriniesla dostatočnú alternatívu na to, ako konsolidovať verejné financie.

Podľa Fica chýba v rozpočte na tento rok 500 miliónov eur, čo je pozostatok po bývalej vláde Ivety Radičovej. Premiér zároveň vyzval opozíciu na rokovanie v prípade dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu o tom, že by sa následne odvod do druhého piliera opätovne zvýšil zo 4 % na 6 %. "Som pripravený sa s ktoroukoľvek opozičnou stranou na túto tému dohodnúť," vyhlásil.

Predseda KDH a poslanec Ján Figeľ v reakcii upozornil, že zásahom do druhého piliera sa vykráda špajza, pokladnička mladých ľudí a z kapitalizačného piliera sa stáva pilierik. "V prvej vláde Roberta Fica sa netvorili žiadne rezervy na ťažké časy v súvislosti s dôchodkovým systémom," objasnil dôvod na zmenu percentuálnych odvodov do druhého piliera Figeľov kolega zo strany Július Brocka.

"Ide tu predovšetkým o peniaze - o peniaze sporiteľov," zdôraznil opozičný poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) s tým, že Fico sa snaží získanie týchto zdrojov prekryť tvrdeniami o potrebe získať dodatočných 500 miliónov eur do štátnej kasy. Túto likvidáciu druhého piliera označil šéf SaS a poslanec NR SR Richard Sulík za neuveriteľne krátkozrakú.

"Pošliapavate demokraciu, zneužívate svoju moc," reagoval opozičný politik Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), ktorý kritizoval spôsob prijímania novely. Opozícia totiž vyčíta vládnemu kabinetu a najmä ministerstvu práce neštandardnú formu či už pripomienkového konania, alebo samotného rozhodnutia prerokovávať legislatívu v zrýchlenom režime.

Záznam z rokovania parlamentu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok