Súd tvrdo potrestal tokajského vinára, vymeral mu dlhoročný trest

TA3 SITA
9.12.2019 15:40

Trest väzenia na desať rokov a peňažný trest 100.000 eur uložil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici podnikateľovi Štefanovi Dučovi z obce Bara v okrese Trebišov. Uznal ho za vinného z poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a subvenčného podvodu v súvislosti s dotáciou na rozvoj dvoch vinárskych firiem v obci Viničky.

Súd tvrdo potrestal tokajského vinára, vymeral mu dlhoročný trest
SITA/Martin Medňanský (ilu)

Súd určil, že podnikateľ spôsobil štátu a Európskej únii škodu viac ako 2,8 milióna eur. Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote a obžalovaný sa odvolal. Podľa súdu Duč ako konateľ Tokajskej spoločnosti Viničky a Vinárstvo Viničky verejné prostriedky vo výške viac ako 5,3 milióna eur nevynaložil hospodárne a efektívne, pretože nenakúpil zariadenia za najlepšiu cenu.

Nenávratnú dotáciu viac ako 5,3 milióna eur mu poskytla Pôdohospodárska platobná agentúra. Podľa obžaloby mal technológiu na výrobu a spracovanie vína nakúpiť priamo od istej firmy z Pezinka a nie prostredníctvom reťazca ďalších subjektov, medzi ktorými bola aj spoločnosť odsúdeného Mikuláša Varehu.

V reťazci bola okrem Varehovej aj firma, ktorá Dučovi dodala technologické zariadenie pre vinárske závody. Išlo pritom o spoločnosť, ktorej majiteľ dovtedy s takou komoditou neobchodoval, žiadne skúsenosti s výrobou vína nemá a v žiadnom vinárskom závode nikdy nebol. Súd zistil, že pri nákupe prostredníctvom spriaznených firiem sa cena zariadení niekoľkonásobne umelo zvýšila. Duč tvrdí, že je nevinný a tvrdí, že dotácia z eurofondov a štátu bola použitá na deklarovaný účel.

V prípade podnikateľa Duča ide už o druhý verdikt. Prvý padol v marci 2016. Vtedy súd uznal vinu podľa obžaloby a podnikateľovi vymeral jedenásť rokov väzenia a stotisíc eur peňažný trest. Podnikateľ sa odvolal a Najvyšší súd vrátil vec na doplnenie dokazovania, ale ani na novom pojednávaní sa skutkové zistenia nezmenili.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote a obžalovaný sa odvolal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok