Obchodné reťazce sa ohradili voči výsledkom kontrol ministerstva

SITA
31.7.2012 12:51

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka použilo pri júlových kontrolách kvality potravín v obchodoch potenciálne zavádzajúce hodnotenie, tvrdí vedenie spoločnosti Billa.

Obchodné reťazce sa ohradili voči výsledkom kontrol ministerstva
SITA

To podľa vedenia reťazca nerozlišuje medzi nedostatkami technickej a prevádzkovej povahy, ako sú zaprášený regál alebo prasknuté kachličky, a pochybeniami, ktoré sa týkajú priamo kvality potravín. Reťazec sa bráni tvrdením, že len 18 % z 84 zistených nedostatkov sa týkalo potravín. Zdôrazňuje, že v posledných škandáloch s predajom nekvalitných potravín, zhnitých vajíčok, či salmonelou nakazeného mäsa Billa nefigurovala.

"Veľmi nás mrzia zistené nedostatky pri potravinárskom tovare," povedal Jaroslaw Szczypka, generálny riaditeľ Billa Česká republika a Slovensko. "Berieme ich veľmi vážne a okrem okamžite prijatých nápravných opatrení, posilníme interné kontroly," uistil Szczypka. S odvolaním sa na výsledky zákazníckych prieskumov a interných kontrol tvrdí, že kvalita výrobkov na pultoch predajní Billa sa nezhoršila. 

Spoločnosť CBA rovnako ako Billa poukazuje na skutočnosť, že zistenia inšpektorov mali iba technicko-administratívnu povahu a žiadne sa netýkalo zdravotnej škodlivosti potravín. Generálny riaditeľ CBA Slovakia Vladimír Kocourek skonštatoval, že spoločnosť je s výsledkami kontrol spokojná aj napriek tomu, že medializované zistenia nezohľadňujú charakter pochybení. 

Kontrola ministerstva pôdohospodárstva a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR sa uskutočnila od 1. do 24. júla 2012. Zameriavala sa na kvalitu potravín v predajniach a skladoch všetkých predajcov na území SR. Najhoršie v nej obstáli práve super a hypermarkety, kde až 145 z 325 kontrol odhalilo nedostatky. Inšpektori celkovo vykonali 2 414 kontrol, z toho v 549 zistili nedostatky, čo predstavuje vyše 22 % prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok