Opozícia: Zákon o sociálnom poistení sa dotkne miliónov ľudí, zvýši im odvody

TA3, TASR, SITA
31.7.2012 11:39

Opozícia plánované zmeny v dôchodkoch podrobila tvrdej kritike. Podľa poslanca Kaníka vláda len zakrýva priebežný dôchodkový pilier, v ktorom chýbajú takmer dve miliardy eur. Poslanec liberálov Mihál spochybnil dosah zmien, ktorý sa podľa neho nebude týkať 12 percent ľudí, ale troch miliónov občanov.

Opozícia: Zákon o sociálnom poistení sa dotkne miliónov ľudí, zvýši im odvody

Kaník: Vláda zakrýva hnisavý vred

Vláda ide podľa opozíčného poslanca Ľudovíta Kaníka z SDKÚ znížením príspevkov do druhého piliera a zvýšením príjmov do štátneho priebežného piliera na tri až päť rokov zakryť hnisavý vred. Za ten označil priebežný dôchodkový pilier, v ktorom podľa neho už v súčasnosti bez vplyvu zavedenia sporivého piliera chýba 1,9 mld. eur.

Zásadné zmeny preto podľa bývalého ministra práce a sociálnych vecí treba urobiť práve v štátnom penzijnom systéme. Upozornil pritom na nepriaznivý demografický vývoj, následkom ktorého bude čoraz horší pomer platiteľov odvodov voči poberateľom dôchodkov.

Oslabením systému starobného dôchodkového sporenia sa podľa Kaníka v strednodobom horizonte zhorší situácia v Sociálnej poisťovni, keďže bude musieť na seba prevziať väčšie záväzky pri vyplácaní dôchodkov budúcim penzistom. „Bude treba vydať viac, ešte viac míňať, čo znamená väčšie ohrozenie, väčší dlh a rýchlejší kolaps,“ povedal k budúcemu vývoju verejných financií. Predložené zmeny podľa neho veľmi negatívne ovplyvnia budúcu životnú úroveň občanov. "Takýto návrh zákona idete schvaľovať v skrátenom konaní," upozornil. Smer sa podľa Kaníka bojí občanov, keďže chce tak významné zmeny schvaľovať v letnom, dovolenkovom období. "Správate sa ako zlodeji, ktorí sa zakrádajú v noci a chcú využiť to, že všetci spia," dodal Kaník.

Mihál: Skrátené konanie je nehoráznosť

Poslanec za SaS Jozef Mihál označil za nehoráznosť to, že strana Smer ide zmeny v dôchodkoch a odvodoch schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní.Ako ďalej uviedol v rozprave, poslanci tak majú málo času pripraviť sa na diskusiu o pripravovaných zmenách. Avizoval, že on sám v druhom čítaní predloží 14 pozmeňujúcich návrhov. Tento zákon sa podľa Mihála priamo dotkne troch miliónov ľudí tým, že im zvýši odvody.

„Neviem o tom, že by Slovensko malo 30 miliónov obyvateľov,“ povedal. Narážal tým na slová premiéra Roberta Fica, že konsolidačné opatrenia sa dotknú 12 % obyvateľov Slovenska. Exminister práce a sociálnych vecí tiež kritizoval vládu za to, že pri predložení návrhu novely zákona závažne porušila legislatívne pravidlá vlády.

Podľa Brocku ide o politiku "vás potopa"

Plánované zníženie odvodu do druhého piliera z aktuálnych 9 % na 4 % je politikou "po vás potopa". Toto bol odkaz opozičného politika Júliusa Brocku (KDH) vládnucej strane Smer-SD na čele s Robertom Ficom v rozprave k zmene zákona o sociálnom poistení v parlamente.

"Robert Fico nezabezpečí vyššie dôchodky z prvého ani z druhého piliera. Práve naopak, je zárukou nižších dôchodkov z prvého aj druhého piliera," upozornil. Sám premiér ešte počas svojho prvého vládnutia v rokoch 2006 až 2010 totiž vyhlasoval, že občania si v kapitalizačnom pilieri s 9-% odvodom nenasporia. "A so 4 % si už nasporia. Fico robí všetko preto, aby ľudí z piliera vyhnal," dodal.

Zníženie odvodu tak považuje sa dramatické, priam fatálne, keďže berie peniaze sporiteľom a zároveň z dlhodobejšieho hľadiska komplikuje situáciu v Sociálnej poisťovni (SP). "Zdroje SP sa zvýšia o 500 miliónov eur na úkor sporiteľov v druhom pilieri. Účet sporiteľa sa zníži o takmer 500 eur ročne, o 40 eur mesačne," zdôraznil.

Záznam z rokovania parlamentu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok