V ruinách nikoho nenašli, okolité byty si môžu ísť ľudia zabezpečiť

TA3 SITA TASR
8.12.2019 14:09

Záchranári Horskej záchrannej služby spolu so záchranárskymi psami pokračovali v hľadaní osôb v ruinách prešovského bytového domu. Ako píšu na svojej facebookovej stránke, v spolupráci s hasičmi sa zamerali na najviac poškodené 12. poschodie a priestory bývalého schodiska. V hornej časti ruiny sa však nepodarilo nikoho nájsť. Majitelia bytov v okolí zničenej bytovky si ich môžu ísť zabezpečiť

Vchody číslo 5, 9, 11 a 13

„Vzhľadom na závažné porušenie statiky budovy a s tým súvisiace riziko, sa zasahujúci záchranári pohybovali po vysadení z plošiny najmä po obvode budovy. Do vnútorných priestorov objektu mohol vstúpiť len špeciálne vycvičený pes. Aj napriek úsiliu zúčastnených záchranárskych tímov sa nepodarilo v hornej časti ruiny nikoho nájsť. Horská záchranná služba týmto vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým a taktiež oceňuje prácu všetkých záchranárskych zložiek,“ píšu na Facebooku záchranári.

Majitelia bytov vo vchodoch číslo 5, 9, 11 a 13 v bytovke na Mukačevskej ulici, ktoré boli v piatok poškodené následkom výbuchu plynu v susednom bytovom dome, si môžu ísť zabezpečiť svoje byty. Pomáhať im budú dobrovoľní hasiči. Materiál ako fólie a lepiace pásky si môžu vyzdvihnúť v priestoroch Základnej školy na Mukačevskej ulici. Naďalej platí, že vstup do bytu musí byť za asistencie polície. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, robia sa všetky opatrenia, aby sa ľudia mohli natrvalo vrátiť do svojich bytov.

"Vlastníci poistených bytov musia nahlásiť svojej poisťovni škodovú udalosť. Vlastníci nepoistených bytov oznamujú škody svojmu správcovi. Pracovníci spoločnosti Spravbytkomfort, a.s. sú v priestoroch ZŠ na ulici Prostějovskej. Ak ľudia majú iného správcu, je nutné ho kontaktovať. Keď sa vlastníci dostanú do bytu, je potrebné urobiť fotodokumentáciu škôd," uviedol Tomek.

Ľudom je k dispozícii pomoc

V priestoroch ZŠ na Prostějovskej ulici je ľuďom dotknutým tragickou udalosťou aj v nedeľu k dispozícii Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a pracovníčky Mestského úradu v Prešove. Na mieste sú aj zástupcovia spoločnosti Spravbytkomfort, a.s., ktorí s ľuďmi riešia a vybavujú vzniknuté škody. "Mesto Prešov opätovne prosí občanov dotknutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici, ktorí sa ešte neboli prihlásiť v ZŠ Prostějovská, aby tak urobili čo najskôr. V priestoroch školy im budú poskytnuté ďalšie informácie," dodal Tomek.

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, má zatiaľ sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Požiar sa podarilo úplne uhasiť v sobotu 7. decembra o siedmej hodine. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok