Prezidentský palác má nové osvetlenie. Dúhové farby boli len test

TA3 SITA
6.12.2019 12:54

Prezidentský palác má nastavené nové osvetlenie, väčšinou bude svietiť nabielo. Agentúru SITA o tom informoval v tlačovej správe hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Osvetlenie paláca sa stalo témou počas uplynulých dní.

Prezidentský palác má nové osvetlenie. Dúhové farby boli len test
SITA/Martin Medňanský

Inteligentný a úsporný systém

Historická budova žiarila rôznymi farbami, čo niektorí ľudia vnímali ako dúhové osvetlenie. Spolu s novým osvetlením sa rozžiari aj nový vianočný stromček pred palácom.

Od 6. decembra je spustená skúšobná prevádzka nového osvetľovacieho systému Prezidentského paláca. „Nový systém osvetlenia pozostáva z úsporných, energeticky nenáročných LED svietidiel. Je inteligentný a programovateľný. Dodávateľ konzultoval nastavenie a intenzitu osvetlenia aj s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave. Palác bude osvetlený bielym svetlom, iba výnimočne pri špeciálnych príležitostiach bude môcť byť osvetlený farebne,“ píše sa v tlačovej správe.

Dohady o podpore LGBTIQ

Práve osvetlenie paláca sa stalo témou počas kalibrácie nového systému, ľudia si všimli, že palác svietil dúhovými farbami, čo mnohí považovali za vyjadrenie podpory pre LGBTIQ komunitu. Reagovať na to musel aj prezidentkin hovorca. „Fotky, ktoré sa takto šíria, sú len fotkami zo skúšky funkčnosti svietidiel. Prezidentský palác sa stále rekonštruuje a v týchto dňoch sa testuje a nastavuje aj jeho osvetlenie. Dočasne je preto možné vidieť rôzne režimy aj rôzne farebné kombinácie,“ napísal na Facebooku.

Cieľom nového osvetlenia je podľa hovorcu zvýraznenie architektonických prvkov paláca a nainštalované je takým spôsobom, aby nenarúšalo jeho vzhľad. „Nahradí vianočné osvetlenie, ktoré sa využívalo v minulých rokoch, a ku ktorému mal výhrady Krajský pamiatkový úrad v Bratislave,“ dodal Strižinec.

V exteriéri paláca prebieha rekonštrukcioa, ktorá mala byť ukončená v novembri nasledujúceho roku. Jej cena sa pohybuje okolo 1,2 milióna eur.

Palác dal postaviť v druhej polovici 18. storočia gróf Anton Grassalkovič. Prezidenti ho využívajú od roku 1996, za bývalého režimu slúžil aj ako Dom pionierov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok