Proces s Tymošenkovou zase odložili, videospojenie neprešlo

SITA, TA3
31.7.2012 07:09

Ukrajinský Charkov mal na programe kontroverzný súd a malú demonštráciu. Namiesto toho sa ale všetci rozišli, lebo pojednávanie opäť odročili. To všetko kvôli jedinej žene - experemiérke Julii Tymošenkovej. Tá je obvimemá z podozrivých finančných operácií ešte z polovice 90-tych rokov.

Proces s Tymošenkovou zase odložili, videospojenie neprešlo
SITA

Tomu sa podrobila v charkovskej nemocnici a trvalo takmer tri mesiace. Podľa prokuratúry spoločnosť, ktorú expremiérka svojho času viedla, pripravila štát na daniach o približne štyri milióny dolárov, kým ona sama o 85-tisíc dolárov.

Päťdesiatjedenročná ukrajinská expremiérka si od októbra minulého roka vo väzení odpykáva sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí pri podpise zmluvy o nákupe plynu z Ruska. Tymošenkovú teraz súdia pre obvinenia z daňových únikov počas jej riadenia spoločnosti Spoločné energetické systémy Ukrajiny (JESU) v 90. rokoch.

V prípade usvedčenia jej hrozí, že na slobodu sa dostane až v roku 2023. Expremiérka všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované. Ukrajinskú selektívnu justíciu tvrdo kritizuje aj Európska únia, ktorá zmrazila svoje vzťahy s Kyjevom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok