Fico: S prezidentom by mala rokovať len bývalá koalícia

SITA
18.10.2011 15:39

Smer-SD nechce byť súčasťou rozhovorov s prezidentom Ivanom Gašparovičom o vyriešení vládnej krízy.

Fico: S prezidentom by mala rokovať len bývalá koalícia

Účasť opozície je tam kontraproduktívna, my nemáme čo povedať. (...) Desať kuchárov aj polievku pripáli, nechajme to na tých, ktorí majú čo povedať,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda sociálnych demokratov Robert Fico.

Tvrdí, že mandát Smeru-SD na riešenie krízy sa vyčerpal hlasovaním o predčasných voľbách a zvýšení eurovalu.„Smer-SD bude rešpektovať každé jedno rozhodnutie, ktoré padne na tomto stretnutí, ktoré bude ako-tak zaručovať, že štát bude fungovať,“ tvrdí Fico a zároveň žiada, aby parlament nerokoval o vládnych návrhoch zákonov z dielne kabinetu, ktorý v parlamente stratil dôveru.

Urobíme všetko pre to, aby sme zastavili prijímanie návrhov zákonov, ktoré predložila neexistujúca vláda,“ povedal.

Poukázal pri tom na transformáciu nemocníc, na akciové spoločnosti či tzv. daňový mix, o ktorom práve rokuje parlament. „O takýchto krokoch musí rozhodnúť nová vláda,“ zdôraznil.

Sociálni demokrati sú však pripravení rokovať o ústavnom zákone o rozpočtovej zodpovednosti. Otázky o tom, aká vláda povedie Slovensko do predčasných volieb, vyplývajú z nejednoznačnosti ústavy v prípade vyjadrenia nedôvery kabinetu parlamentom. Prezident má povinnosť vládu odvolať, ústava však nešpecifikuje, aké kroky majú nasledovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok