Prešla si depresiou, dnes je symbolom ekológie. Kto je Greta?

TA3 ČTK
7.12.2019 09:54

Z vlaňajšieho individuálneho protestu Grety Thunbergovej pred švédskym parlamentom sa stalo celosvetové hnutie. Toto útle dievča s vrkočmi a prenikavým pohľadom, ktoré v januári oslávi 17 rokov, si za rok stihlo získať uznanie aj rozpútať nevôľu. Greta sa však stala pravým symbolom boja proti klimatickým zmenám.

Prešla si depresiou, dnes je symbolom ekológie. Kto je Greta?
SITA/AP

S podporou slávnych osobností

Mladá generácia Grete fandí, pre mnoho iných je hysterkou a produktom marketingu. Všetci sa však zhodnú, že sa jej podarilo pritiahnuť k problémom s klímou celosvetovú pozornosť. A o to najmä išlo. Za všetko hovorí fakt, že výrazom roku 2019 sa podľa oxfordských lexikografov stalo spojenie "stav klimatickej núdze". Tento termín sa z "relatívne známeho" stal jedným z najfrekventovanejších a najznámejších v končiacom sa roku.

Klimatická aktivistka sa v auguste za značnej pozornosti svetových médií preplavila na jachte do USA, kde okrem iného upútala vášnivým prejavom a zúčastnila sa niekoľkých ekologických kampaní. Na konci roka sa má Greta stať šéfeditorkou rannej relácie Today na britskej rozhlasovej stanici BBC Radio 4. Podľa tradície sa tejto úlohy ujme medzi 26. decembrom a Silvestrom. Greta už zadala prípravu reportáží z Antarktídy a Zambie a rozhovoru s guvernérom Britskej centrálnej banky Markom Carneyom.

Počas pobytu v USA jej vyslovili podporu aj slávne osobnosti, napríklad herec Leonardo DiCaprio ju označil za "vodkyňu našej doby". Taktiež jej udelili alternatívnu Nobelovu cenu, ako býva označovaná Cena za správny život. Bola taktiež jednou z favoritiek Nobelovej ceny za mier.

Zlom v tretej triede

Veľké emócie, ktoré Greta vyvoláva, ilustruje i nedávny prípad rozhovoru s českým psychiatrom Jaroslavom Matýsom, v ktorom komentoval jej duševný stav. Rozhovor vyvolal búrlivý nesúhlas verejnosti a vznikla aj petícia za odstúpenie psychiatra.

Švédska školáčka pochádza z prominentného prostredia, jej matka je operná speváčka Malena Ermanová a otec Svante Thunberg pôsobí ako herec a nesie meno po jednom zo svojich predkov, ktorý v roku 1903 získal Nobelovu cenu za chémiu a už v roku 1896 zmienil teóriu, podľa ktorej oxid uhličitý súvisí s otepľovaním planéty. Greta má mladšiu sestru Beatu.

O otepľovaní Zeme, ktoré poškodzuje životné prostredie, sa Greta dozvedela v tretej triede. Najskôr tomu neverila, pretože nemohla pochopiť, že ľudia o hrozbe vedia, ale nič s tým nerobia. Na problém sa zamerala tak tvrdohlavo, až jej v jedenástich rokoch prepukla depresia a prestala jesť aj hovoriť. Diagnostikovali jej Aspergerov syndróm, teda ľahkú formu autizmu, ktorá okrem iného komplikuje vytváranie sociálnych kontaktov.

Počas liečby depresie presvedčila Greta postupne rodičov, aby zmenili životný štýl. Rodina dala prednosť vegánskej strave, matka prestala lietať lietadlom a svoju koncertnú kariéru obmedzila na Škandináviu.

Greta už neštrajkuje sama

S tabuľou "školský štrajk za klímu" sa Greta po prvý raz posadila pred budovu švédskeho parlamentu v Štokholme vlani 20. augusta a pokračovala denne až do parlamentných volieb 9. septembra. Potom začala štrajkovať každý piatok. Postupne sa k nej pridávali študenti zo Švédska aj z ďalších štátov Európy. Piatkové školské štrajky sa postupne rozšírili do stoviek miest a ďalších krajín vrátane Slovenska. Na najväčšom proteste sa zúčastnilo viac ako 1,6 milióna ľudí po celom svete.

gstrajk2_ac1100ae-0b36-7d1a.jpg

Gretu prijal aj pápež František, hovorila pred zástupcami OSN, ekonomickým fórom v Davose, v európskom, britskom aj francúzskom parlamente, jej tvár vidíme na obálkach prestížnych časopisov, knihu jej prejavov si môžeme kúpiť aj v slovenčine.

Tak ako je počuť nadšené ohlasy, mnoho je aj tých kritických. Z politických lídrov, ktorí o Grete hovorili s dešpektom, spomeňme Donalda Trumpa. Isté je, že tento príbeh je len na začiatku. A že klimatické zmeny sú realitou, ktorú preukázateľne spôsobujú ľudia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok