Počas prísne stráženej tajnej operácie previezli vyše sto ton zlata

TA3 TASR
4.12.2019 13:18

Vyše 100 ton zlata sa počas prísne tajnej repatriačnej misie vrátilo z Londýna do Poľska. Zásielka v približnej hodnote päť miliárd dolárov bola prevezená z utajovaného miesta pri britskej metropole na neznáme letisko v Londýne za sprievodu policajnej eskorty a vrtuľníka, následne naložená na nákladné lietadlo a transportovaná do Poľska.

Počas prísne stráženej tajnej operácie previezli vyše sto ton zlata
SITA/AP (ilustračné foto)

Po vypuknutí druhej svetovej vojny boli všetky poľské rezervy zlata tajne prevezené cez tri kontinenty na uskladnenie v Londýne, New Yorku a Ottawe. Repatriačná akcia sa uskutočnila ešte 22. novembra v nočných hodinách, informuje spravodajská stanica Sky News. Keď zlato dorazilo do Poľska, bolo v obrnených vozidlách prevezené do tajných depozitov Poľskej národnej banky s vysokou bezpečnosťou. Celkovo sa uskutočnilo z Londýna osem letov.

John Lennox, riaditeľ britskej spoločnosti G4S Cash Solutions, ktorá operáciu vykonala, uviedol: "Presun zlata bol dôkladne naplánovaný v spolupráci s políciou, Anglickou bankou a NBP." Šéf poľského bankovníctva potvrdil, že transfer zlata je zavŕšený a pri tejto príležitosti bude vydaná pamätná minca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok