Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hodvábny povlak s baktériami by mohol chrániť semená v slanej pôde

Hodvábny povlak s baktériami by mohol chrániť semená v slanej pôde
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z MIT vyvinuli špeciálny povlak z hodvábu, ktorý umožňuje pestovanie semien v pôde s vysokým obsahom soli. Okrem ochrany pred slanou pôdou obsahuje tento povlak baktérie, ktoré prirodzene produkujú dusíkaté hnojivo, čím pomáhajú semenám klíčiť a rásť.

Výskum vychádza z predchádzajúcej štúdie, ktorá skúmala možnosť použitia hodvábnych povlakov pre zvýšenie trvanlivosti semien potravinárskych rastlín. Počas výskumu narazil tím vedcov na takzvané biofertilizátory, ktoré používajú mikróby na získanie dusíka zo vzduchu a jeho premenu na formu, ktorú dokážu rastliny použiť pre svoj rast.

Rôzne odrody takýchto baktérií viažucich dusík sa prirodzene vyskytujú v rôznych regiónoch sveta, ale ich ochrana mimo ich prirodzeného pôdneho prostredia je náročná. Avšak s vedomím, že hodváb je dobrý na uchovávanie biologického materiálu, sa vedci rozhodli zistiť, či by sa jedna z týchto baktérií, známa ako rhizobaktéria, nedala integrovať do hodvábneho povlaku pre semená a mohla sa aktivovať po umiestnení semien do pôdy.

Počiatočné testy však neprebehli tak, ako sa dúfalo. Tím potom pridal do zmesi trehalózu, čo je druh cukru, ktorý niektoré organizmy používajú na prežitie v prostredí s nízkym obsahom vody. Následné testy priniesli pozitívne výsledky, pričom semená, ktoré boli namočené do roztoku hodvábu, baktérií a trehalózy vyklíčili rýchlejšie ako neošetrené semená. Navyše dokázali klíčiť v pôde, ktorá je v súčasnosti nevhodná pre pestovanie plodín.

Vedci z MIT použili hodváb pochádzajúci z bežných kokónov priadky morušovej, (ako sú znázornené na obrázku), ktorý zmiešaním s baktériami a živinami vytvorí povlak pre semená. Ten im môže pomôcť klíčiť a rásť dokonca aj v slanej pôde.

Dôležité je, že proces aplikácie je rýchly, ľahký a lacný, buď ponorením do roztoku alebo jeho nastriekaním. Môže sa to robiť aj pri normálnej okolitej teplote a tlaku, čo znamená, že proces je prístupný nielen pre veľké poľnohospodárske operácie, ale aj pre menších pestovateľov. Vedci tvrdia, že hodváb, ktorý používajú, je rozpustný vo vode, čo znamená, že baktérie vo vnptri sa uvoľnia hneď po vystavení pôde. V pôde s vysokou slanosťou, ktorá by normálne bránila normálnemu rastu, poskytne povlak ochranu a živiny potrebná na to, aby semená úspešne klíčili.

Tím sa doposiaľ sústredil na rhizobaktérie, ktoré poskytujú hnojivo pre strukoviny, ako je fazuľa a cícer, no skúmajú, či sa dajú prispôsobiť aj na použite s inými druhmi plodín. Jednou z možných ciest môže byť modifikácia DNA baktérií, rastlín alebo oboch. Aj keď sa táto technológia obmedzuje na strukoviny, vedci tvrdia, že špeciálny hodvábny povlak by mohol mať význam v regiónoch s veľkými plochami pôdy s vysokou slanosťou.

Predchádzajúce experimenty boli uskutočnené v laboratórnych podmienkach, no vedci budúci rok plánujú vykonať testovacie výsadby na poliach v Maroku. Taktiež sa zameriavajú na zvýšenie odolnosti semien voči suchu vývojom povlakov, ktoré absorbujú vodu z pôdy.