V Rusku začal ostro sledovaný proces s mladými pankáčkami

TASR, TA3
30.7.2012 16:10

Súdny proces sa dnes začal v Moskve s trojicou členiek ruskej punkovej skupiny Pussy Riot. Tri mladé ženy vo februári pri hlavnom oltári v Katedrále Krista Spasiteľa zaspievali "punkovú modlitbu" proti návratu Vladimira Putina do prezidentskej funkcie. Za výtržníctvo v moskovskom kostole im hrozí až sedemročné väzenie.

Počas svojho improvizovaného hudobného vystúpenia v maskách 21. februára spievali: "Bohorodička, uchráň Rusko pred Putinom!". Nešetrili ani hanlivými slovami na adresu pravoslávneho patriarchu Kirilla.

Obžalované sú Maria Aljochinová (24), Nedežda Tolokonnikovová (22) - obe majú malé deti - a Jekaterina Samucevičová (29). Vo väzbe sú od marca, pričom súd im ju nedávno predĺžil až do januára 2013.

Podobne ako v iných ostro sledovaných prípadoch ich po príchode do súdnej siene umiestnili do zamrežovaného priestoru pre obžalovaných.

Proces je považovaný za test prístupu Putina voči opozícii za jeho nového funkčného obdobia na čele štátu, uviedla agentúra Reuters.

Proces sprevádzajú zvýšené bezpečnostné opatrenia. Pred budovou súdu mali stúpenci kapely demonštráciu, na ktorej kričali: "Dievčatá, sme s vami!" a "Slobodu pre Pussy Riot!".

Pred dvoma rokmi na rovnakom súde odsúdili druhýkrát bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského.  Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International považuje zadržiavané členky skupiny Pussy Riot za politické väzenkyne. Za ich prepustenie sa prihovorilo už viacero ruských a zahraničných politikov a známych osobností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok