Počiatek prehovoril o nahrávke, je pravá. Zlyhal, tvrdí Kamenický

TA3 SITA TASR
3.12.2019 13:19

Niekdajší minister financií Ján Počiatek sa vyjadril ku tajne vyhotovenej nahrávke, na ktorej pred 10 rokmi diskutoval s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom o kšeftoch v kauze Tipos/Lemikon. Pravosť nahrávky nespochybnil, ale tvrdí, že riešili len klebety. Súčasný minister financií Ladislav Kamenický bol videom šokovaný.

Počiatek prehovoril o nahrávke, je pravá. Zlyhal, tvrdí Kamenický
TASR/Štefan Puškáš

Krytie vraj nechcel

Bývalý minister financií za Smer-SD Ján Počiatek nepoprel pravosť videa, na ktorom rieši s Dobroslavom Trnkom, ako mediálne zvládnuť kauzu Tipos vs. Lemikon za viac ako 66 miliónov eur. Počiatek tvrdí, že s Trnkom riešil len klebety. „Keby som mal nejaký relevantný dôkaz, tak by som podal oznámenie. Informácie, ktorými som disponoval, boli v rovine hovorí sa,“ uviedol v písomnom vyjadrení pre Trend. Od generálneho prokurátora vraj nechcel krytie v kauze Tipos/Lemikon, ale len to, aby "verejnosti zrozumiteľne vysvetlil, že až zmenou zákona nadobudol novú kľúčovú právomoc a jasne povedal, že predtým jeho mimoriadne dovolanie NEMALO odkladný účinok na právoplatný a vykonateľný rozsudok."

Rozhovor v kancelárii generálneho prokurátora je plný vulgarizmov. Nahrávka pochádza údajne z trezoru Mariana Kočnera a je pravdepodobne z januára 2009.

Kroky bývalého ministra financií Počiatka vo veci súdneho sporu národnej lotériovej spoločnosti Tipos s vtedy cyperskou schránkou Lemikon sú kauzou Jána Počiatka. Tvrdí to súčasný šéf rezortu financií Ladislav Kamenický. „Ja som bol trošku šokovaný tým videom, ktoré bolo zverejnené. Považujem to za individuálne pochybenie pána ministra,“ povedal novinárom Kamenický.

Ján Počiatek si podľa nahrávky u vtedajšieho generálneho prokurátora Dobroslava Trnku vybavuje „marketing“ po vyplatení miliónov eur na účet cyperskej spoločnosti.

Tipos má problémy

Problémy s Tiposom však musí hasiť aj samotný minister Kamenický. Do stopercentnej štátnej akciovky, kde akcionárske práva vykonáva práve jeho rezort, totiž minulý týždeň vtrhli policajti a odviedli si odtiaľ aj šéfa spoločnosti a predsedu predstavenstva Jána Barcziho pre podozrenia z podvodov.

Kamenický pripomenul, že po zásahu polície v Tipose urobil okamžité opatrenia a odvolal riaditeľa a predsedu predstavenstva firmy Jána Barcziho z funkcie. „Ja samozrejme nechcem byť ani sudca, ani prokurátor a už vôbec nie kat. Treba si počkať na samotné vyšetrovanie a dokazovanie a uvidíme, aký bude výsledok,“ dodal Kamenický.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok