Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pirelli do svojich „Cyber“ pneumatík pridáva 5G konektivitu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Internet vecí je na vzostupe, keďže nasadenie siete 5G umožní obrovskému množstvu senzorov a zariadení vzájomnú komunikáciu vo vysokých rýchlostiach s minimálnou latenciou. Spoločnosť Pirelli pritom plánuje vybaviť svoje pneumatiky 5G konektivitou, ktorá pomôže nielen samotnému vozidlu, ale umožní kontakt s inými vozidlami a cestnou infraštruktúrou.

Prvou pneumatikou s 5G pripojením na svete je Pirelli Cyber Tire. Je vybavená senzorom, procesorom a komunikačným diskom o veľkosti stredne veľkej mince. Pneumatika tak dokáže neustále monitorovať množstvo vstupov. Patria sem samozrejme informácie o tlaku v pneumatikách, hĺbke dezénu, teplote pneumatiky, zrýchlení na pozdĺžnych, bočných a rotačných osiach a schopnosti senzoru vnímať vodu a ľad na vozovke.

Pneumatiky Pirelli Cyber Tire sú vybavené senzorom, ktorý dokáže neustále monitorovať množstvo vstupov.

Pneumatika Cyber Tire odovzdá všetky tieto informácie do riadiacej jednotky (ECU) vo vozidle, spolu s varovaním, že je mokrá vozovka, bol zistený ľad alebo je v aute veľké zaťaženie, vysoký náraz do odpruženia alebo môže prísť k narušeniu priľnavosti. Vozidlo tieto dáta môže použiť na určenie toho, čo by malo robiť s motorom, nastavením kontroly trakcie alebo s odpružením. Spoločnosť Pirelli uvádza, že vozidlo by mohlo napríklad spomaliť na bezpečnú rýchlosť v prípade, že sa pneumatiky dostanú na mokrú cestu.

Pneumatika Cyber Tire odovzdáva všetky indormácie do riadiacej jednotky vozidla, ktoré tak môže napríklad bezpečne spomaliť ak je zistená mokrá vozovka.

Počas testovania Pirelli použilo technológiu Cyber Tire vo svojich pneumatikách P Zero Trofeo, ktoré boli osadené na automobile Audi A8. Na testovacom okruhu bolo Audi A8 nasledované modelom Q8, pričom keď A8-čka prešla nejakou vodou, odoslala cez 5G sieť varovanie „pozor, voda na ceste“ a nasledujúce vozidlo Q8 dostalo toto varovanie skôr, ako sa dostalo na mokrú časť vozovky.

Spoločnosť Pirelli vidí využitie pneumatík Cyber Tire najmä vo vyšších modeloch automobilov, ktoré majú viac automatických funkcií, ktoré by mohli tieto informácie využiť, ako napríklad adaptívny tempomat, aktívne odpruženie, automatické núdzové brzdenie, aktívna aerodynamika a ďalšie. No tejto technológie by sa mohli časom dočkať aj nižšie modely, keďže nie je údajne príliš nákladná. Pirelli pritom už používa pneumatiky Cyber Tires ako súčasť riadenia vozového parku, kde dokážu okamžite informovať servisnú posádku, že sa niečo deje.

Spoločnosť Pirelli testovala technológiu Cyber Tire vo svojich pneumatikách P Zero Trofeo.