Fico sa zhodol s opozíciou na integrácii a navrhol riešenie kauzy NBÚ

TASR, TA3
30.7.2012 15:34

Záujem prehlbovať európsku integráciu potvrdilo na dnešnom rokovaní všetkých šesť parlamentných strán. Na tlačovej konferencii po skončení stretnutia Smeru s opozíciou to skonštatoval predseda vlády Robert Fico. Navrhol jej tiež riešenie problémov s voľbou šéfa NKÚ.

"Všetky zúčastnené politické strany potvrdili záujem prehlbovať európsku integráciu. V tomto nie je rozpor," podotkol Fico. Iste však podľa neho nastane rozdielny pohľad na niektoré detaily. "Vláda SR bude, samozrejme, plne presadzovať, aby boli všetky potrebné dokumenty prerokované v primeranom rozsahu," doplnil Fico.

Rokovania vládnej strany Smer-SD s lídrami opozičných strán a expertmi budú pokračovať aj naďalej. "Musíme hovoriť s opozíciou," vyhlásil Fico. V takejto ťažkej situácii, v ktorej sa Európa nachádza, je podľa neho dôležitý nielen dialóg s opozíciou, ale aj širší konsenzus. "Musíme zabojovať spoločne za záchranu eurozóny a spoločnej meny," doplnil. Slovensko sa podľa premiéra hlási k silnej Európe a práve prehlbujúca sa integrácia môže byť nástrojom v boji proti kríze, ktorá v nej v súčasnosti vládne.

Okrem európskych záležitostí diskutovali zástupcovia vládnej strany s opozičnými lídrami aj o problémoch Slovenska. Z nich sú podľa Fica najvážnejšou otázkou chýbajúce peniaze v štátnom rozpočte. Rozdiel medzi schváleným rozpočtom z čias vlády Ivety Radičovej a realitou je podľa premiéra 500 miliónov eur. "To núti vládu SR prijať ďalšie a ďalšie opatrenia," doplnil Fico. Rokovať o nich budú ministri na dnešnej mimoriadnej schôdzi vlády.

Koaličná a opozičná tlačová beseda po spoločnom rokovaní

Premiér navrhol riešenie problému so šéfom NBÚ

Každá jedna opozičná strana by mala predložiť svojho vlastného kandidáta na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Predseda vlády dal dnes takýto návrh opozičným stranám na spoločnom rokovaní s ich lídrami.

"Navrhol som im, aby každá politická strana predložila jedného kandidáta," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s opozíciou Fico. Medzi kandidátmi by sa následne urobila akási súťaž v NR SR a post šéfa NKÚ by získal najlepší z nich.

Dôvodom takéhoto návrhu je podľa Fica fakt, že opozícia sa nevie dohodnúť na spoločnom kandidátovi. "Toto bude asi najschodnejšia cesta," doplnil. Vládna strana Smer-SD nemá podľa neho záujem brzdiť voľbu šéfa NKÚ. "Toto miesto patrí opozícii," zopakoval premiér.

Šéfa NKÚ volili poslanci minulý týždeň. Jediným kandidátom bol nominant opozície, bývalý poslanec SaS Kamil Krnáč. V tajnej voľbe neprešiel napriek tomu, že Fico avizoval podporu opozičnému kandidátovi, na ktorom sa zhodnú všetky opozičné strany. Opozícia sa na Krnáčovi dohodla, no napokon ho nepodporili ani viacerí opoziční poslanci. Krnáč získal len 53 hlasov, opozícia disponuje 67 poslancami.

Matovič: Opozícia opäť navrhne Krnáča

Kamil Krnáč však podľa šéfa OĽaNO Igora Matoviča zostáva naďalej opozičným kandidátom na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu.

"My sme sa minule zhodli na Kamilovi Krnáčovi a naďalej trváme na tom, že je kandidátom celej opozície. Opäť predložíme tohto jediného kandidáta. Nepristúpime na Ficovu hru, že bude opozíciu rozdeľovať a hádzať pomedzi nás polená," vyhlásil Matovič.

Líder obyčajných zároveň vyzval premiéra, aby dodržal svoj pôvodný sľub ohľadom voľby. "Pôvodný prísľub bol, že Smer bude akceptovať kandidáta, ktorého opozícia predloží. Vtedy, keď toto Fico hovoril, nehovoril nič o tom, že opozícia do jedného poslanca musí za toho kandidáta hlasovať," upozornil Matovič. Voľba by sa mala konať 18. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok