Sme pripravení na zmeny, vyhlásil Pellegrini na summite o klíme

TA3 TASR
2.12.2019 14:25

Slovensko rozumie potrebe konať v súvislosti s klimatickými zmenami a je na potrebnú transformáciu pre ochranu klímy pripravené. Preto sme zvýšili ambície a podporujeme urýchlenie činnosti na dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050, vyhlásil premiér SR Peter Pellegrini na klimatickom samite OSN v španielskom Madride.

Prvý uhlíkovo neutrálny kontinent

Stratégia rozvoja nízkouhlíkových technológií by mala byť podľa Pellegriniho hotová začiatkom roka. "Slovensko už tieto ambície premieta do strategického plánovania, obzvlášť do nášho Energetického a klimatického plánu do roku 2030 a Stratégie rozvoja nízkouhlíkových technológií do roku 2050. Táto stratégia by mala byť hotová začiatkom nasledujúceho roka," povedal premiér s tým, že Slovensko podporuje plán urobiť z Európy prvý uhlíkovo neutrálny kontinent.

Poukázal na to, že Slovensko sa rozhodlo znížiť produkciu elektriny z uhlia, čo povedie k postupnému ukončeniu ťažby hnedého uhlia v niektorých regiónoch. Premiér zároveň zdôraznil potrebu sociálneho zabezpečenia regiónu po odstavení baní. Rovnako avizoval zvýšenie cieľov v oblasti zníženia obchodovania s emisiami z 12 na 20 percent do roku 2023. Poukázal aj na snahu zvýšiť ciele v oblasti energetickej účinnosti a obnoviteľnej energie do roku 2030.

Nutný je spoločný postup

Predseda vlády tiež avizoval, že Slovensko sa rozhodlo vyčleniť ďalších 2,5 miliardy eur na investície do zmeny klímy a životného prostredia. "Medzinárodne tento rok po prvýkrát Slovensko prispelo do Zeleného klimatického fondu a plánuje v ňom pokračovať aj v nasledujúcich rokoch," poznamenal Pellegrini.

Pellegrini v tejto súvislosti vyzval na spoločný postup. "Boj proti zmene klímy si bude vyžadovať silné partnerstvá od globálnej po miestnu úroveň a vo všetkých odvetviach. Nesmieme pripustiť, aby strach zo straty politickej popularity alebo zisku z podnikania bol väčší ako všetky racionálne argumenty," zdôraznil.

Poznamenal, že opatrenia v oblasti klímy vytvárajú nové príležitosti, ktoré môžu byť ziskové a nemusia spomaľovať ekonomický rast. "Náš svet má zdroje, technológie a vedomosti na riešenie problémov súvisiacich s klímou a trvalo udržateľným rozvojom," dodal s tým, že je potrebné zmeniť nastavenie mysle a spojiť sa v tejto výzve na zmenu. "Môžem vás uistiť, že Slovensko je pripravené na túto premenu," deklaroval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok