Vylosovali skupiny na EURO 2020. Čo nás čaká v prípade postupu?

TA3 SITA
30.11.2019 19:03

V rumunskej Bukurešti sa uskutočnil žreb skupinovej časti budúcoročných futbalových majstrovstiev Európy. Tie sa opäť budú konať za účasti 24 reprezentačných mužstiev, a to v dvanástich mestách naprieč "starým kontinentom". Šampionát pripomenie 60. výročie od premiérovej edície turnaja, ktorý prvýkrát zorganizovali už v roku 1960, vtedy ešte pod názvom Pohár národov.

Vylosovali skupiny na EURO 2020. Čo nás čaká v prípade postupu?
SITA/AP

Bezpochyby najzaujímavejšou skupinou bude H-skupina, v ktorej na seba natrafia Nemecko, majster sveta Francúzsko a úradujúci európsky šampión Portugalsko. Konkurovať môže aj zloženie "déčka", kde sa ocitlo Anglicko, Chorvátsko a Česko. ME sa uskutočnia od 12. júna do 12. júla 2020, a to v nasledovných mestách: Amsterdam, Baku, Bilbao, Budapešť, Bukurešť, Dublin, Glasgow, Kodaň, Londýn, Mníchov, Petrohrad a Rím. Úvodný zápas šampionátu sa uskutoční na Olympijskom štadióne v talianskej metropole Rím medzi domácou "azúrovou squadrou" a Tureckom. V londýnskom Wembley sa budú hrať oba semifinálové súboje aj finálový duel.

Mužstvo SR sa v prípade postupu predstaví v základnej E-skupine spolu so Španielskom, Poľskom a Švédskom a jednotlivé stretnutia proti týmto súperom by odohralo v Bilbau a Dubline.

Na veľkej futbalovej "fieste" sa stále môže zúčastniť aj Slovensko. Tím trénera Pavla Hapala skončil v kvalifikačnej E-skupine na nepostupovom 3. mieste za Chorvátskom a Walesom, ale bude mať šancu v tzv. opravnom termíne - v play-off B-divízie Ligy národov. Na budúci rok 26. marca však musí zvládnuť domáce semifinále proti Írom a následne aj finálový duel 31. marca na trávniku lepšieho z dvojice Bosna a Hercegovina - Severné Írsko. SR sa v prípade postupu predstaví v základnej E-skupine spolu so Španielskom, Poľskom a Švédskom a jednotlivé stretnutia proti týmto súperom by odohralo v Bilbau a Dubline.

A-skupina (Rím, Baku): Taliansko, Švajčiarsko, Turecko, Wales

B-skupina (Petrohrad, Kodaň): Belgicko, Rusko, Dánsko, Fínsko

C-skupina (Amsterdam, Bukurešť): Ukrajina, Holandsko, Rakúsko, víťaz play-off D-divízie LN

D-skupina (Londýn, Glasgow): Anglicko, Chorvátsko, Česko, víťaz play-off C-divízie LN

E-skupina (Bilbao, Dublin): Španielsko, Poľsko, Švédsko, víťaz play-off B-divízie LN

F-skupina (Mníchov, Budapešť): Nemecko, Francúzsko, Portugalsko, víťaz play-off A-divízie LN

Zloženie semifinálových a finálových zápasov play-off jednotlivých divízií Ligy národov:

A-divízia

semifinále: Island - Rumunsko, Bulharsko - Maďarsko
finále: Bulharsko/Maďarsko - Island/Rumunsko

B-divízia

semifinále: Bosna a Hercegovina - Severné Írsko, Slovensko - Írsko
finále: Bosna a Hercegovina/Severné Írsko - Slovensko/Írsko

C-divízia

semifinále: Škótsko - Izrael, Nórsko - Srbsko
finále: Nórsko/Srbsko - Škótsko/Izrael

D-divízia

semifinále: Gruzínsko - Bielorusko, Severné Macedónsko - Kosovo
finále: Gruzínsko/Bielorusko - Severné Macedónsko/Kosovo

Poznámka: Ak sa víťazom play-off A-divízie LN stane Rumunsko, zaradí sa do základnej C-skupiny ME 2020 a víťaz play-off D-divízie LN pôjde do F-skupiny šampionátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok