Šéf Pentagonu: Al-Asadov režim v Sýrii to má spočítané

SITA, TA3
30.7.2012 09:50

Minister obrany USA Leon Panetta sa domnieva, že násilné udalosti v sýrskom meste Halab predstavujú symbolický koniec režimu prezidenta Baššára al-Asada. Panetta sa tak vyjadril počas cesty do Tuniska v reakcii na víkendové boje v najväčšom sýrskom meste, kde zúri s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodujúca bitka.

Boje sa odohrávajú v rámci 16-mesačného povstania proti Asadovej vláde v blízkovýchodnej krajine. Podľa šéfa amerického rezortu obrany bude útok proti civilistom v Halabe konečným rozsudkom Asadovej vlády, keďže USA ani medzinárodné spoločenstvo už nebudú nič podobné tolerovať.

"Je úplne jasné, že Aleppo (Halab) je ďalším tragickým príkladom netolerovateľného násilia Asadovho režimu páchaného na vlastných ľuďoch. Myslím, že nakoniec to bude posledný klinec do Asadovej rakvy," povedal Panetta, podľa ktorého sýrsky režim "úplne stratil legitimitu a čím viac sa angažuje v násilí, tým je jasnejšie, že končí".

"Otázka už nestojí tak, či režim padne, otázkou je kedy," dodal šéf Pentagonu, ktorý po Tunisku navštívi Izrael a Jordánsko. Najmenej 200 000 ľudí utieklo za posledné dva dni z najväčšieho sýrskeho mesta, kde prebieha vládna ofenzíva vo štvrtiach ovládaných povstalcami.

Opozičná Sýrska národná rada varovala, že v meste prebehne masakra a medzinárodné spoločenstvo požiadala o dodanie ťažkých zbraní, aby boli povstalci schopní čeliť dobre vyzbrojenej al-Asadovej armáde. Obe strany totiž boj o Halab považujú za kľúčový.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok