Menej svetla, viac chladu a depresie. Ako zvládnuť nástup zimy?

TA3 ČTK
30.11.2019 09:56

Príchod zimy sa dá prežiť v plnej forme, aj keď s ubúdaním svetla a prvými mrazmi mnohým klesá energia aj morálka. Ako sa zbaviť melanchólie, udržať si formu a v pokoji to všetko prežiť? Radí francúzsky týždenník L´Express.

Menej svetla, viac chladu a depresie. Ako zvládnuť nástup zimy?
ČTK

Ten správny druh únavy

Ochladzovanie nám berie energiu a schopnosť odolávať stresu či zdravotným problémom. Mnohí z nás čelia aj smútku a depresii. Ako sa s tým vysporiadať? Dôležité je pravidelne sa hýbať, hoci je šero a sme leniví a najradšej by sme sa uložili na zimný spánok. To by však bola chyba.

Aby sme ostali vo forme, potrebujeme šport. Fyzická aktivita vyvolá ten správny druh únavy a pomôže nám k lepšiemu spánku. Počas fyzickej aktivity mozog uvoľňuje endorfíny, ktoré vyvolávajú pocit pohody a dobrej nálady. Nezáleží na tom, akú aktivitu si vyberieme, môžeme chodiť, behať, plávať, tancovať.

sport-beh-zivotny-styl-hmla-1140px-sitaap_ac1100ae-ce43-7f3c.jpg

Aby sme predĺžili pozitívny účinok fyzickej aktivity a zaistili si dobrý spánok, skúsme to s relaxačnými cvikmi. Spomaľme a skúsme sa na seba vedome sústrediť, či už pri jóge, strečingu alebo pilates. Tým upokojíme telo aj dušu. Prospešné je najmä správne dýchanie, ktoré je podstatným protistresovým faktorom.

Prispôsobený jedálniček

Jedzme vyvážene. Keď sa ochladí a dni sa skracujú, máme sklon uprednostňovať tuky a jesť viac cukru. Najlepším prostriedkom, ako sa zbaviť chmúrnej nálady, je pestrá a vyvážená strava, bohatá na ovocie, zeleninu, tučné ryby a chudé mäso.

Prednosť by malo mať sezónne ovocie a zelenina. Pripravujme si jedlá, ktoré nás zahrejú, napríklad polievky. Deň začínajme poriadnymi raňajkami zloženými z proteínov, čerstvého a sušeného ovocia a vlákniny.

Posilňujme svoj imunitný systém. Je lepšie chorobám predchádzať, než sa liečiť. Príchod zimy znamená aj šírenie mikróbov a epidémií. Ako sa vyhnúť chorobám? Dbajme na dostatok vitamínu C, ktorý prispieva k tvorbe protilátok. Jedzme surovú či len zľahka upravenú zeleninu. Nápoj z citrónu doplneného teplou vodou, ktorý vypijeme každé ráno, môže taktiež pomôcť proti únave a stimulovať imunitu.

citron-caj-1140px-ctk_ac1100ae-d0fc-2135.jpg

Skôr do postele

S príchodom zimy potrebuje organizmus viac energie, aby sa dokázal brániť. Preto je potrebné viac spať, najmenej sedem, ideálne osem hodín denne. Nedostatok spánku oslabuje organizmus a prispieva k smútku a melanchólii. Aby sme si zlepšili náladu, skúsme chodiť do postele skôr než máme vo zvyku. Pomôže aj malá siesta po obede, ak si na ňu vieme vytvoriť priestor, prípadne cez víkendy.

Nakoniec, je užitočné obmedziť konzumáciu kávy a nahradiť ju zeleným čajom alebo odvarom z harmančeka alebo z lipy. Tieto rastliny sú uznávané pre svoje upokojujúce, relaxačné až sedatívne účinky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok