Je Black Friday i Deň nenakupovania. Ide o súboj životných štýlov

TA3 TASR
29.11.2019 05:55

Dva od seba rozdielne prístupy k životu - nadmerné nakupovanie a konzum a aspoň raz v roku šetrnejší prístup k planéte Zem formou nenakupovania - sa dnes stretávajú v podobe Čierneho piatka a Dňa nenakupovania.

Je Black Friday i Deň nenakupovania. Ide o súboj životných štýlov
SITA/AP (ilu)

Čierny piatok, známy aj na Slovensku pod pôvodným anglickým názvom Black Friday, pripadá na piatok po Dni vďakyvzdania v USA, ktorý súvisí so štvrtým štvrtkom v novembri - a ten v roku 2019 pripadol na 28. novembra. Počas Čierneho piatka dochádza podľa spotrebiteľských webových stránok k "nákupnému šialenstvu". Mnohí ľudia už nielen na severoamerickom kontinente očakávajú tento deň, aby si za zvýhodnené ceny kúpili najmä elektroniku. V posledných rokoch však kupujú aj oblečenie, rôzny zlacnený tovar či darčeky v akcii. Len Američania na Čierny piatok minú miliardy dolárov. Čierny piatok sprevádza masívna reklama nielen v klasickej podobe, ale aj na internete.

Opakom Čierneho piatka je Deň nenakupovania. Vznikol v septembri 1992 z iniciatívy kanadského umelca Teda Davea z Vancouveru, ktorý pracoval v reklamnej agentúre a v tom roku si povedal: "Už stačilo!" Išlo o reakciu na nákupnú horúčku a plytvanie - v posledných rokoch aj potravinami - charakterizujúce konzumný spôsob života západných spoločností. Jeho nápadu aspoň jeden deň v roku nenakupovať sa vo Vancouveri chytila nadácia Adbusters Media Foundation. V roku 1997 Ted Dave preložil Svetový deň nenakupovania na piatok po Dni vďakyvzdania v USA, aby korešpondoval s najpopulárnejším nákupným dňom v Spojených štátoch amerických. V ostatnom svete, najmä v Európe, pripadá na poslednú novembrovú sobotu.

Pôvodným cieľom Dňa nenakupovania bolo pokojným, nenásilným spôsobom vyjadriť protest proti nadmernému konzumu. Navyše poukazuje aj na nerovnomerné rozdelenie bohatstva na planéte - na veľký konzum v krajinách Severu a na chudobu v krajinách Juhu. Deň nenakupovania má viesť k zamysleniu nad sociálnymi, ekonomickými a ekologickými dosahmi konzumného spôsobu života v bohatých štátoch na celú Zem. Najmä organizácie na ochranu spotrebiteľov vyzývajú ľudí, aby aspoň jeden deň v roku nenakupovali.

V súčasnosti, ako uvádzajú niektoré zahraničné weby, sa treba zmieniť aj o množstve odpadu, obalového materiálu a znečistenia ovzdušia spôsobeného i dopravou nákupov domov, prípadne k adresátovi, ak ide o internetový nákup. "Ukážte dlhý nos výpredajom počas Čierneho piatka a doprajte si kus šťastia môcť byť bez konzumu. Zúčastnite sa na Dni nenakupovania," uviedol autor článku v kanadskom webovom periodiku. Svetový deň nenakupovania sa z USA a Kanady rozšíril aj na Nový Zéland, do Japonska, Francúzska, Holandska, Izraela, Nemecka, Nórska či Rakúska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok