Trump podpísal zákon o Hongkongu, Čína hrozí tvrdou reakciou

TA3 TASR
28.11.2019 06:38

Čína pohrozila "tvrdými protiopatreniami" v súvislosti s novým americkým zákonom o podpore prodemokratických protestov v Hongkongu, ktorý podpísal prezident USA Donald Trump.

"Podstata tohto (zákona) je mimoriadne ohavná a ukrýva v sebe celkom hrozivé zámery," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí v Pekingu. Zákon podpísaný prezidentom Trumpom, ktorý takmer jednomyseľne schválili obe komory Kongresu USA, podľa Číny vážne porušuje medzinárodné právo i základné normy medzištátnych vzťahov. USA chcú podľa Pekingu v záujme vlastných hegemonistických cieľov zničiť stabilitu Hongkongu a preto podporujú "násilných kriminálnikov", ktorí ohrozujú tamojší spoločenský poriadok.

Šéf Bieleho domu v sprievodnom vyhlásení vyjadril "rešpekt" k čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi a vyslovil nádej, že predstavitelia "Číny a Hongkongu dokážu vzájomné rozdiely priateľsky urovnať".

"Radíme USA, aby nešli tvrdohlavo touto cestou, lebo Čína prijme tvrdé protiopatrenia a americká strana musí niesť všetky zodpovedajúce dôsledky," uvádza sa v stanovisku čínskeho rezortu diplomacie. O aké opatrenia by malo ísť, sa však nekonkretizuje. Nový americký zákon o ľudských právach a demokracii v Hongkongu vyjadruje podporu účastníkom hongkonských protivládnych demonštrácií. Okrem iného hrozí Hongkongu odobratím výhod pri obchodovaní s USA v prípade porušovania ľudských práv a slobôd.

Druhý "hongkonský" zákon schválený americkým Kongresom zakazuje, aby sa do Hongkongu predával  slzotvorný plyn, gumové projektily a ďalšie prostriedky používané pri potláčaní vyše päť mesiacov trvajúcich protestov. Hongkongom, ktorý je osobitnou administratívnou oblasťou Číny, otriasajú od 9. júna protivládne protesty. Ich účastníci odmietajú zasahovanie Číny do osobitného autonómneho štatútu Hongkongu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok