Protivládni demonštranti vypálili konzulát, zasiahla aj polícia

TA3 TASR
27.11.2019 22:17

Irackí protivládni demonštranti vypálili v stredu večer budovu iránskeho konzulátu v meste Nadžaf, zamestnanci však stihli uniknúť zadným vchodom a vyviazli bez ujmy. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na vyjadrenia irackých predstaviteľov.

Protivládni demonštranti vypálili konzulát, zasiahla aj polícia
SITA/AP

Strieľali ostrými nábojmi

Najmenej 33 ľudí utrpelo zranenia, keď prítomní policajti strieľali ostrými nábojmi, aby zabránili demonštrantom vo vniknutí do priestorov konzulátu. Miestne orgány následne vyhlásili zákaz nočného vychádzania. Protivládne demonštrácie v Bagdade aj južnejšie položených častiach Iraku, kde prevažuje šiitské obyvateľstvo, prebiehajú od 1. októbra. Protestujúci vyčítajú irackej vláde pod vedením šiitov beznádejnú skorumpovanosť a sťažujú sa na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Nespokojenci požadujú odstúpenie vlády a usporiadanie predčasných parlamentných volieb.

Pri násilných zrážkach s bezpečnostnými silami najnovšie prišlo o život šesť demonštrantov. Dvoch mŕtvych a 35 zranených si vyžiadala streľba ostrými nábojmi na Rašídovej ulici v historickom centre Bagdadu, ktorá je dejiskom násilností už celý týždeň. Ďalší štyria demonštranti zahynuli počas 24 hodín v meste Karbalá.

Bagdadom otriasli výbuchy

V utorok večer tiež otriasli Bagdadom tri súčasné výbuchy, ktoré usmrtili päť ľudí a viac než desať zranili. Išlo zrejme o prvý koordinovaný útok od vypuknutia protivládnych protestov, hoci bol spáchaný ďaleko od ich ohniska, ktorým je Námestie oslobodenia (Mídán at-Tahrír) na ľavom brehu Tigrisu.

Počas protestov prišlo o život už vyše 350 ľudí vrátane demonštrantov a príslušníkov bezpečnostných síl. Zranenia od začiatku októbra utrpelo približne 15.000 ľudí. Viaceré medzinárodné humanitárne a ľudskoprávne organizácie obvinili iracké bezpečnostné sily z neprimeraného použitia sily pri zásahoch proti demonštrantom.

Témy: Tigris Bagdad Irak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok