Trump chce zatočiť s kartelmi, zaradí ich na zoznam teroristov

TA3 TASR
27.11.2019 06:07

Americký prezident Donald Trump chce nechať zapísať mexické drogové kartely na zoznam teroristických organizácií. Mexický rezort diplomacie varoval, že nepripustí žiadne kroky, ktoré by znamenali porušenie národnej zvrchovanosti krajiny.

Trump povedal, že mexické drogové kartely zaradí na zoznam zahraničných teroristických organizácií, skrátene FTO. Prezident kartely viní zo smrti 100.000 Američanov. "Budú vyhlásené za teroristov," povedal Trump v rozhovore s bývalým moderátorom televíznej stanice Fox News Billom O'Reillym. Spojené štáty podľa Trumpa ročne strácajú 100.000 občanov v dôsledku toho, "čo sa deje a čo prichádza z Mexika". Na pláne zaradiť mexické kartely na zoznam FTO pracoval prezident podľa svojich slov počas obdobia posledných 90 dní a tento proces podľa neho "nebol jednoduchý".

"Mexiko nikdy nepovolí nič, čo by znamenalo porušenie jeho zvrchovanosti," napísal na Twitteri mexický minister zahraničných vecí Marcelo Ebrard. "Spojené štáty som už informoval o našom stanovisku a rozhodnutí bojovať proti nadnárodnému organizovanému zločinu," povedal. Mexická vláda vo vyhlásení uviedla, že mexické ministerstvo zahraničných vecí komunikuje s USA v súvislosti s podrobnosťami o plánovaných opatreniach.

Na zozname FTO v súčasnosti nie sú zaradené nijaké mexické organizácie. Jediným zástupcom z oblasti Latinskej Ameriky na tomto zozname je podľa DPA kolumbijská ľavicová povstalecká organizácia Národná oslobodzovacia armáda. Na americkom zozname FTO sú okrem iných zaradené extrémistická organizácia Islamský štát, teroristická sieť al-Káida či hnutie Boko Haram v Nigérii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok